کشیدن دندان

خونریزی پس از کشیدن دندان

گرچه با رعایت چند نکات ساده می‌توان از پوسیدگی و کشیدن دندان جلوگیری کرد اما گاهی دلایل مختلفی نظیر عادت‌های غذایی بد، روش زندگی ناصحیح، تغذیه نامناسب سبب می‌شود تا دندان‌ها در معرض پوسیدگی و آسیب قرار بگیرند. خوشبختانه تکنیک‌های مدرن دندانپزشکی در دنیای توسعه‌یافته کنونی تا حد زیادی بیماری‌های مرتبط با لثه و دندان را مهار کرده؛ اما با تمام این تفاسیر گاهی تنها راه نجات برداشتن دندان و جایگذاری است. هدف از نوشتن این مقاله ارائه اطلاعاتی در حوزه سلامت دندان و مراقبت‌های بعد از جراحی دندان به همراه اطلاعات مفید دیگر است. اگر به خواندن مطالب دندان‌پزشکی علاقه‌مند هستید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

دلایل کشیدن دندان

دلایل مختلفی می‌تواند سبب کشیدن دندان در سنین کودکی تا پیری شود و این موضوع تنها محدود به بازه و دلیل مشخصی نیست اما در ادامه این بخش در مورد مهم‌ترین دلایل کشیدن دندان اطلاعاتی را در اختیار شما قرار داده‌ایم.

پوسیدگی دندان

متأسفانه در سراسر جهان، پوسیدگی دندان رایج‌ترین دلیل برای کشیدن دندان است. معمولاً سال‌ها طول می‌کشد تا پوسیدگی دندان تا حد از دست دادن دندان پیشرفت کند. چرا که پوسیدگی دندان در مراحل اولیه خود، مینای دندان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. هنگامی‌که از طریق پوسیدگی مینای دندان ساییده می‌شود، قسمت داخلی دندان و عاج، شروع به خراب شدن می‌کند. عامل اغلب پوسیدگی‌های دندان باکتری‌ها هستند. این موجودات ریز بانفوذ به مرکز دندان موجب تخریب آن‌ها می‌شوند. با توجه به نرخ بالای پوسیدگی دندان، پس توصیه می‌شود به‌منظور جلوگیری از دندان‌درد و عدم از دست دادن دندان حتماً توجه ویژه‌ای به بهداشت دهان و دندان شود. توصیه می‌شود بیماران هر شش ماه یک‌بار به‌منظور معاینه دندان‌ها به دندان‌پزشک مراجعه نمایند، تا دندان هایی که قابلیت عصب کشی و ترمیم دارند بتوان از کشیدن نجات داد. برای مشاهده عوامل موثر بر هزینه عصب کشی دندان وبلاگ دکتر مصطفوی را دنبال کنید.

 بیماری لثه

زمانی که بیماری لثه درمان نشود، به‌اندازه پوسیدگی دندان می‌تواند برای دندان‌ها مخرب باشد. مراحل پیشرفته بیماری لثه باعث تحلیل بافت لثه، رباط‌ها و استخوانی‌هایی می‌شود که از دندان‌ها حمایت می‌کنند. با خراب شدن ساختارهای نگه‌دارنده دندان‌ها، دندان‌ها لق می‌شوند. درنهایت، بیماری لثه باعث می‌شود که دندان‌ها خودبه‌خود بیفتند.

 دندان‌های بیش‌ازحد شلوغ

کشیدن دندان می‌تواند بخشی از پروسه درمان باشد. گاهی نامنظمی دندان ایجاب می‌کند تا دندان‌پزشک به ارتودنسی متوسل شود و در چنین شرایطی ممکن است برخی دندان‌ها کشیده شوند تا دندان‌ها هم‌سطح قرار بگیرند. در چند سال اخیر این پدیده که در کودکان و نوجوانان امری شایع است و در صورت عدم درمان می‌تواند موجب پوسیدگی دندان‌ها و عدم اعتمادبه‌نفس در شخص شود.

دندان‌های نهفته

دندان نهفته به دندانی اطلاق می‌شود که از خط لثه بیرون نیامده باشد یا فقط تا حدی رویش داشته باشد. دلایل مختلفی برای نهفتگی دندان وجود دارد که خارج از موضوع این مقاله است. دندان عقل در اغلب بیماران ازجمله دندان‌های نهفته‌ای است که به علت کوچک بودن فک موجب اذیت و به‌هم‌ریختگی سایر دندان‌های می‌شود. در چنین شرایطی کشیدن دندان عقل تنها راه چاره است.

شکستگی دندان

شکستگی دلیلی بر آسیب به دندان است. شکستگی دندان در صورت عدم ترمیم می‌تواند سبب کشیدن دندان شود. با توجه به این موضوع پراهمیت، پس از شکستن اجسام سخت با دندان جدا خودداری کرده و در صورت شکستگی در اولین فرصت اقدام به ترمیم آن کنید.

 

مشاهده خدمات پروتز دندان متحرک دکتر مصطفوی

انواع روش‌های کشیدن دندان

اغلب بیماران نسبت به مراحل یا شیوه کشیدن دندان کنجکاوند. ازاین‌رو می‌خواهند بدانند دقیقا چگونه دندان‌پزشک، دندان را می‌کشد؟ یا چرا نحوه کشیدن دندان عقل با دندان نیش متفاوت است؟ در پاسخ به این سؤالات باید گفت: روش‌های مختلف کشیدن دندان می‌تواند وابسته به شرایط شخص و نوع دندان متفاوت باشد.

روش ساده کشیدن دندان

در این روش بسیار ساده ابتدا روی لثه بیمار بی‌حسی تزریق یا روی قسمت موردنظر دندان بی‌حسی موضعی اسپری می‌شود. این بی‌حسی می‌تواند علاوه بر دندان، لثه و گونه را نیز درگیر کند. اما جای نگرانی نیست چرا که حداکثر 12 ساعت بعد علائم بی‌حسی کاملاً از بین خواهند رفت. همان‌طور که همه ما میدانیم علت استفاده از بی‌حسی در مراحل درمان کشیدن دندان عدم احساس درد و فشار است. پس از اعمال بی‌حسی دندان‌پزشک از ابزاری به نام آسانسور برای شل کردن دندان استفاده می‌کند و پس از شل شدن دندان از انبر برای برداشتن دندان استفاده می‌کند.

روش جراحی کشیدن دندان

جراحی دندان کمی زمان‌بر است، ازاین‌رو در پاسخ به سؤال کشیدن دندان چقدر طول می‌کشد؟ باید گفت در روش کشیدن ساده این پروسه اگر مجموعاً 1 ساعت زمان ببرد، در روش جراحی بیش از دو ساعت زمان خواهد برد. در روش جراحی به‌جای بی‌حسی موضعی ممکن است از بی‌حسی داخل وریدی یا بیهوشی عمومی استفاده شود. دندان‌پزشک یا جراح در این روش ابتدا یک برش کوچک در لثه ایجاد می‌کند. در برخی موارد نیز ممکن است دندان‌های اطراف نیز درگیر شوند. دندان‌پزشکان از روش حراجی معمولاً برای کشیدن دندان نهفته یا دندان عقل استفاده می‌نمایند.

مراحل کشیدن دندان

مراحل و راه‌های کشیدن دندان می‌تواند وابسته به شرایط شخص، میزان پیشرفتگی بیماری دندان، دلیل کشیدگی و غیره متفاوت باشد، اما به‌طورکلی دو راه برای کشیدن دندان وجود دارد که معمولاً مراحل آن تا حدودی شبیه به هم است. در ادامه این بخش بیشتر در مورد این موضوع خواهیم نوشت.

مرحله 1: بی‌حس کردن دندان

کشیدن دندان با تزریق یک ماده بی‌حس‌کننده برای دندان، لثه و بافت استخوانی اطراف آن آغاز می‌شود. اینکه چقدر سوزن بی‌حس‌کننده برای بیمار احساس درد ایجاد کند، اساساً به نوع بافتی که در آن تزریق داروی بی‌حسی تزریق می‌شود، بستگی دارد. پس در پاسخ به سؤال دندان کشیدن دندان‌درد دارد؟ باید گفت اگر از تزریق ماده بی‌حس‌کننده چشم‌پوشی کنیم، این عمل که با درد چندان نخواهد داشت.

مرحله 2: کشیدن دندان

پس اینکه احساس بی‌حسی در ناحیه احساس شد مرحله اصلی آغاز می‌شود، گاهی پروسه بی‌حسی ممکن است 30 دقیقه طول بکشد که چندان موضوع عجیبی نیست. درنهایت هنگامی‌که دندان کشیده می‌شود، اتفاقی که می‌افتد این است که دندان از حفره خود (در استخوان فک) جدا می‌شود. دندان‌ها معمولاً به‌طور محکم در سوکت قرار دارند و توسط یک رباط در جای خود نگه‌داشته می‌شود. برای برداشتن دندان، پزشک قبل از اینکه بتواند دندان را از رباط جدا کند، حفره را بزرگ می‌کند و سپس از حفره دندان خارج می‌شود. استخوانی که ریشه دندان را می‌پوشاند نسبتاً اسفنجی است. تاب دادن دندان به سمت جلو و عقب در برابر دیواره سوکت باعث فشرده شدن استخوان می‌شود. با ایجاد فضای کافی دندان از رباط جداشده و درنهایت دندان‌پزشک با فورسپس آن را برمیدارد.

مرحله 3: خونریزی جای دندان کشیده شده

با برداشتن دندان، دندان‌پزشک گاز استریل را برای بند آمدن خون در حفره خالی قرار می‌دهد. البته این مرحله درروش جراحی کمی متفاوت‌تر است. خونریزی پس از کشیدن دندان نباید زیاد باشد و طبیعتاً در صورت عدم بیماری خاص باید بعد از 5 دقیقه خونریزی متوقف شود. ازآنجایی‌که سرما می‌تواند به پروسه توقف خونریزی کمک کند، دندان‌پزشکان معمولاً پس از کشیدن دندان پیشنهاد میل بستنی یا استفاده از کمپرس آب سرد و پرهیز از نوشیدنی گرم را پیشنهاد می‌دهند.

دلایل کشیدن دندان

مشاهده خدمات جراحی دندان عقل نهفته کلینیک مصطفوی

مراقبت‌های بعد از کشیدن دندان

به‌منظور جلوگیری از عفونت دندان بعد از کشیدن، لازم است مراقبت‌های پس از کشیدن دندان به نحوه احسن انجام شود. ازاین‌رو پیشنهاد می‌کنیم بلافاصله پس از کشیدن دندان مراحل زیر با دقت و وسواس کامل انجام شود.

  1. پس کشیدن دندان پد استریلی که دندان‌پزشک روی جایگاه دندان کشیده شده، می‌گذارد را گاز بگیرید و فشار دهید تا لخته روی حفره دندان ایجاد شود. اگر حفره هم چنان خونریزی دارد پد را کمی بعد عوض کنید.
  2. پس از کشید دندان کمی روی صندلی دندان‌پزشکی تعلل کنید و سرخود را بالا روی بالش نگه‌دارید تا خونریزی طولانی نشود.
  3. داروهای مسکن را طبق دستور پزشک مصرف کنید.
  4. تا یک ساعت پس از کشیدن دندان از حرف زدن بپرهیزید.
  5. حداقل 24 ساعت پس از کشیدن دندان به انجام کارهای سبک بسنده کنید.
  6. از شستن دهان یا با شدت تف کردن بپرهیزید.
  7. تا 24 ساعت غذاهای گرم یا نوشیدنی‌های داغ مصرف نکنید.
  8. از خوردن نوشیدنی با نی تا 24 ساعت خودداری کنید.
  9.  تا 2 روز سعی کنید از غذاهای نرم استفاده کنید.
  10. از کشیدن سیگار تا مدت بهبودی کامل بپرهیزید.
  11. دو ساعت پس از کشیدن دندان به‌جای نوشیدن چای یا قهوه خود را به‌صرف یک بستنی میهمان کنید.
  12. فردای عمل کشیدن دندان از محلول آب و نمک نه‌چندان غلیظ برای شست‌وشو محیط دهان استفاده نمایید.
  13. تا مدتی هنگام مسواک زدن و نخ دندان کشیدن حتماً از محل استخراج دندان دوری‌ کنید.

اگر بعد از دوازده ساعت رعایت مراقبت‌های بعد از کشیدن دندان همچنان علائمی نظیر عدم قطع خونریزی، حالت تهوع، درد، تب و لرز، تنگی نفس، سرفه شدید به همراه درد و تورم در حفره دندان را تجربه کردید، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

کشیدن دندان چقدر طول می‌کشد؟

مدت زمان کشیدن دندان، به شرایط دندان و محل قرار گرفتن آن بستگی دارد. به طور معمول، اگر تنها بخواهید یک دندان شما کشیده شود، معمولا بین ۲۰ تا ۴۰ دقیقه طول می‌کشد. منتها اگر تعداد دندان‌های شما جهت کشیدن بیشتر باشد، به ۳ تا ۱۵ دقیقه زمان بیشتر برای کشیدن هرکدام از دندان‌های بعدی زمان نیاز است.

عوارض کشیدن دندان

به‌طورکلی عوارض کشیدن دندان می‌تواند تا یک هفته زندگی بیمار را مختل کند؛ گرچه که کنار آمدن با جای خالی دندان ممکن است تا مدت‌ها ذهن بیمار را درگیر کند. اما جای نگرانی نیست چرا که در صورت انجام مراقبت‌های پس از کشیدن دندان و عدم عفونت حفره بیمار به سمت بهبودی می‌رود. ازاین‌رو برای پیشگیری از و عدم طولانی شدن عوارض کشیدن دندان حتماً استفاده از کمپرس آب یخ، سرو بستنی و استفاده از آب و نمک رقیق را جدی بگیرید.

قیمت کشیدن دندان

هزینه کشیدن دندان بسته به عوامل مختلفی نظیر نوع بیمه، نوع دندان، میزان آسیب، نهفته بودن دندان و غیره متفاوت است. هم‌چنین نوع بیهوشی، تعداد عکس‌های رادیوگرافی و داروهای مورداستفاده در حین عمل می‌تواند هزینه کشیدن دندان را تغییر دهد. اما با تمام این تفاسیر قیمت کشیدن دندان در سال‌های کنونی از 700 تا 2 میلیون تومان وابسته به مکان قرارگیری کلینیک، دندان‌پزشک، شرایط دندان و غیره متغیر است.

>