پروتز دندانهای عقب
از دستدادن دندانها میتواند تاثیر زیادی بر سلامت و سبک تغذیه شما داشتهباشد. پروتز دندان میتواند جایگزین دندان از دسترفته شود و سلامت دهان و دندان شما را بهبود ببخشد. هزینه پروتز دندانهای عقب با توجه به کاربردها و نوع آن گسترهی متفاوتی دارد. برای انتخاب پروتز ابتدا با دندانپزشک مشورت کنید و سپس با توجه به بودجه خود تصمیم بگیرید. در این مقاله از سایت دکتر مصطفوی به سوال پروتز دندانهای عقب چیست؟ پاسخ میدهیم. همچنین درباره انواع پروتز دندانهای عقب، مزایا، معایب و کاربردهای آن نیز صحبت میکنیم.
پروتز دندانهای عقب چیست؟
پروتز دندان روشی برای ترمیم یا جایگزینکردن دندانهای از دسترفته یا آسیبدیده است. وقتی یکی از دندانهای خلفی دچار آسیب میشود خطر ابتلا به بیماریهای دستگاه گوارش و بیماریهای لثهای افزایش مییابد. پروتز دندان به راحتی جایگزین دندان از دسترفته میشود و با جلوگیری از بروز این عوارض، سلامت دهان، دندان و دستگاه گوارش را تضمین میکند.
کاربرد پروتز دندانهای عقب چیست؟
پروتز دندانهای جلو و عقب از اهمیت زیادی برخوردار است و تاثیر زیادی بر کیفیت زندگی دارد. در ادامه با کاربرد پروتز دندانهای عقب آشنا میشویم:
افزایش سلامت دهان و دندان: دندانهای پوسیده، شکسته یا ترکخورده در دهان باعث تجمع باکتریها و بوی بد دهان میشوند. همچنین خطر ابتلا به بیماریهای پریودنتال و التهاب لثه را نیز افزایش میدهند. یک پروتز دندانی به راحتی میتواند همه این مشکلات را رفع کند و سلامت دهان را افزایش دهد.
بهبود جویدن غذا: پروتز دندانهای عقب کمک میکند هر نوع غذایی را به راحتی و بدون هیچگونه احساس درد کامل بجوید. جویدن صحیح غذا سلامت دستگاه گوارش را تامین میکند.
کاهش از دست دادن استخوان: از دستدادن دندان باعث تحلیل استخوان فک میشود اما پروتزهای دندانی مثل ایمپلنت با پشتیبانی از استخوان فک به طور قابل توجهی از تحلیل آن جلوگیری میکنند.
بهبود کیفیت زندگی: پروتزها به طور کلی کیفیت زندگی، اعتماد به نفس و سلامت بیمار را بهبود میبخشند.
انواع پروتز دندانهای عقب
پروتزهای دندانی در انواع متعددی با هزینه و کاربردهای مختلف وجود دارند. شما باید با توجه به شرایط دندان و دهان خود پروتز موردنظرتان را انتخاب کنید. روشهای پروتز دندانهای عقب عبارتند از:
ایمپلنت
یکی از گزینههای جایگزینی دندان از دست رفته، ایمپلنت دندان است. ایمپلنتهای دندانی در واقع ریشههای مصنوعی از جنس تیتانیوم هستند که در استخوان فک کاشته میشوند. هنگامی که ایمپلنت با استخوان اطراف ترکیب میشود، بسیار قوی است و میتواند مانند یک دندان طبیعی از پروتز پشتیبانی کند.
تاج
تاج دندان کلاهکی است که بالای دندان قرار میگیرد و مطابق رنگ و شکل دندان طبیعی ساخته میشود. روکش دندان یک پوشش جدید برای دندان آسیبدیده یا جایگزین دندان از دسترفته است. در مواردی که هنوز دندان پوسیده قابل استفاده است، پزشک ابتدا درمانهای ترمیمی مانند عصب کشی را انجام میدهد. سپس قسمتی از تاج دندان طبیعی را میتراشد و درنهایت یک تاج جدید روی دندان قرار میدهد.
در سایر موارد که دندان طبیعی به دلیل آسیب یا پوسیدگی شدید دیگر قابل ترمیم نیست، پزشکان نصب تاج تحت حمایت ایمپلنت را پیشنهاد میدهند. برای این کار ابتدا باید دندان طبیعی کشیده شود، سپس پیچ ایمپلنت را در استخوان فک قرار میدهند و یک قطعه اباتمنت به آن وصل میکنند. درنهایت یک تاج دندان دائمی روی اباتمنت قرار میگیرد.
بریج
همانطور که از نام آن پیداست، بریج دندان برای پر کردن شکافی است که در اثر از دستدادن تعدادی از دندانها ایجاد میشود. بریجها به دو شکل مختلف استفاده میشود. در حالت اول بین دو دندان طبیعی یک یا چند دندان مصنوعی قرار میگیرد و توسط قلابهایی در هر دو انتهای شکاف به دندانهای طبیعی متصل میشود. در برخی موارد، برای امنیت و ثبات بیشتر، ممکن است بریج تحت حمایت ایمپلنت نصب شود. برای نصب این مدل بریج، دو ایمپلنت در هر طرف شکاف قرار میگیرد.
دندان مصنوعی
پروتزهای دندان مصنوعی برای ترمیم کل قوس بالایی و زمانی که تعداد زیادی از دندانها آسیبدیدهاند، استفاده میشوند. پروتزهای دندان مصنوعی در دو نوع ثابت و متحرک وجود دارند. نوع ثابت تحت حمایت ایمپلنت هستند و توسط تقریباً چهار ایمپلنت در هر قوس در جای خود ثابت میشوند. پروتزهای متحرک اما به دو شکل پارسیل (جزئی) و کامل وجود دارند و با توجه به تعداد دندانهای از دسترفته استفاده میشوند. این پروتزها به خوبی روی لثهها قرار میگیرند و ظاهر و عملکرد آنها مانند دندانهای طبیعی است.
ونیر
روکشهای دندانی یا ونیر پرسلن، پوسته نازک و ظریفی هستند که روی سطح خارجی دندان قرار میگیرند. ونیرها بیشتر کاربرد زیبایی دارند و معمولا برای دندانهای عقب رایج نیستند. این پوستهای نازک همرنگ دندان برای پوشاندن شکستگیها، لبپریدگی و تغییر رنگ موثر است.
مزایای پروتز دندانهای عقب
پروتز دندانهای عقب کاربردهای و مزایای فراوانی دارد. مزایای پروتز دندانهای عقب شامل موارد زیر است:
- دوام و ماندگاری بالا
- سهولت و آسانی مراقبت از پروتز دندانهای عقب
- طراحی خط لبخند زیبا و بدون نقص
- افزایش اعتماد به نفس از طریق بهبود ظاهر دندانها
- بهبود توانایی جویدن غذا و امکان استفاده از یک رژیم غذایی معمولی
- حمایت از سلامت و استحکام استخوان فک
- حمایت از استحکام سایر دندانها
- جلوگیری از بروز بیماریهای لثه
معایب پروتز دندانهای عقب
پروتز دندان مزایا و کاربردهای زیادی دارد و حتی گاهی انجام آن ضروری است اما خالی از اشکال نیست.
- یکی از معایب پروتز دندانهای عقب این است که در صورت عدم رعایت بهداشت دهان با گذشت زمان فرسوده میشوند و باید تعویض شوند. همچنین پس از نصب پروتز عادتکردن به آن کمی مشکل است.
- یکی دیگر از عوارض پروتز دندانهای عقب ترشح بیش از حد بزاق یا درد در لثهها در دوره نقاهت است. هرچند این عارضه موقتی است و به مرور زمان حل میشود. همچنین نصب پروتز باعث میشود دندانها به دمای خیلی زیاد یا کم حساس شوند.
- مراحل نصب پروتز دندانهای عقب طولانی و زمانبر است، این مراحل زیاد برای برخی افراد خستهکننده و آزاردهنده است.
- نقطه ضعف دیگر این روش تهاجمیبودن آن است. هنگام نصب پروتز دندان ثابت برای قراردادن ایمپلنت در لثه نیاز به انجام جراحی است. انجام جراحی برای افرادی که فوبیای دندانپزشکی دارند، مشکل است.
- پروتزهای متحرک یا دندان مصنوعی شب هنگام خواب باید از دهان خارج شوند، این توصیه برای برخی افراد ناخوشایند است. همچنین پروتزهای متحرک ممکن است در طول زمان دچار مشکلات متعددی شوند. برای مثال ممکن است پروتز کاملا روی لثه منطبق نشود و هنگام غذاخوردن یا صحبتکردن مشکلاتی ایجاد کند.
روش آماده سازی پروتز دندانهای عقب
روش آماده سازی پروتز دندانهای عقب با توجه به نوع پروتزی که انتخاب میکنید، متفاوت است. روند آمادهشدن پروتز طولانی و زمانبر است و نیاز است چند جلسه به دندانپزشکی مراجعه کنید. ابتدا باید دندانهای آسیبدیده در صورت امکان ترمیم شوند و در غیر این صورت کشیده شوند. سپس باید تا زمان بهبود لثه صبر کنید و سپس برای سایر مراحل اقدام کنید.
مراحل پروتز دندانهای عقب
مراحل پروتز دندانهای عقب برای هر نوع پروتز دندانی متفاوت است اما به طور کلی برای نصب هر نوع پروتز دندانی طیکردن مراحل زیر ضروری است. این مراحل عبارتند از:
مرحله 1: ابتدا ارزیابی اولیه انجام میشود و دندانپزشک دندانهای بیمار را معاینه میکند. در این مرحله در صورت نیاز رادیولوژی انجام میشود و بر اساس نتیجه آن برنامه درمانی مشخص میشود.
مرحله2: در این مرحله ابتدا دندانپزشک از دهان بیمار قالبگیری میکند و قالب دندان برای ساخت پروتز به لابراتوار فرستاده میشود. این مرحله برای پروتزهایی بر پایه ایمپلنت متفاوت است. برای نصب ایمپلنت ابتدا یک جراحی جزئی برای قراردادن فیکسچر داخل استخوان انجام میشود، سپس برای تاج یا بریج قالبگیری میشود.
مرحله 3: هنگامی که لابراتوار ساخت پروتز را به پایان رساند، پروتز در دهان قرار میگیرد. درنهایت پزشک پروتز را از نظر تناسب با لثه، رنگ و ظاهر مورد بررسی قرار میدهد و مشکلات احتمالی را رفع میکند.
مراقبت از پروتز دندانهای عقب
پس از تکمیل مراحل نصب پروتز دندانهای خلفی ابتدا فرد باید غذاهای نرم بخورد و از خوردن غذاهای سفت، ترد، بسیار داغ و چسبناک مثل آدامس خودداری کند. همچنین برای چند روز، پس از نصب پروتز ممکن است ترشح بیش از حد بزاق و حساسیت دندانها به دما را تجربه کنید که به مرور زمان برطرف میشود. رعایت بهداشت دهان و دندان همچنان ضروری است و بهتر است دو بار در روز مسواک بزنید.
برای مراقبت از پروتزهای متحرک، دندان مصنوعی خود را از دهان خارج کرده و با آب گرم بشویید. سپس با مسواک و خمیردندان آن را تمیز کنید. برای تمیزکردن دندان مصنوعی میتوانید از محلول مخصوص نیز استفاده کنید. اگر هم دندان مصنوعی روی لثه شما فشار میآورد، باعث درد و حساسیت بیش از حد میشود یا کاملا بر لثه منطبق نیست، در اسرع وقت به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
دوام پروتز دندانهای عقب
دوام پروتز دندانهای عقب معمولا بین 5 تا 15 سال با توجه به نوع پروتز متفاوت است. معمولا دوام پروتزهایی بر پایه ایمپلنت بیشتر از سایر موارد است. در صورتی که نکات مراقبتی و بهداشت دهان خود را رعایت کنید، ماندگاری پروتزها افزایش مییابد.
قیمت پروتز دندانهای عقب
قیمت پروتز دندانهای عقب با توجه به نوع پروتزی که انتخاب میکنید، متفاوت است. معمولا ایمپلنتها هزینه بیشتری نسبت به دندان مصنوعی یا ونیر دارند. همچنین جنس پروتز نیز بر هزینه آن تاثیرگذار است، معمولا پروتزهای سرامیکی گرانتر هستند. برای اطلاع از قیمتها، معاینه و مشاوره به کلینیک دکتر مصطفوی مراجعه کنید