پروتز دندان عصب کشی شده

عمل جراحی اندودنتیک

در برخی موارد، باوجود مراقبت‌های بهداشتی و رعایت سلامت دهان و دندان، باز هم ریشه دندان‌ها دچار مشکل و عارضه می‌شوند. این مشکلات، ممکن است آنقدر جدی و مهم باشند که در صورت بی‌توجهی، در نهایت به از دست دادن دندان ختم شود. در چنین شرایطی بهتر است، فوراً به پزشک مراجعه کنید و در اغلب موارد، پزشک پیشنهاد درمان اندودنتیک یا عصب‌کشی دندان را به شما خواهد داد. مرحله بعد از درمان ریشه، پروتز دندان عصب کشی شده خواهد بود. برای اینکه پی ببرید آیا پروتز دندان عصب‌کشی شده لازم است یا نه؟ بهتر است قبل از هر چیزی بدانید که پروتز دندان عصب کشی شده چیست؟ کاربردهای آن کدامند و چه مزایا و معایبی دارد؟

پروتز دندان عصب کشی شده چیست؟

پروتز دندان عصب کشی شده یا روکش دندان، یکی از روش‌های ترمیم دندان است که از روشهای درمانی رایج است. در واقع بعد از عصب‌کشی دندان، از کلاهکی که شبیه به تاج دندان است برای پوشش آن استفاده می‌کنند که به روکش یا Dental Crown معروف است. البته به آن روکش تاج مصنوعی نیز می‌گویند؛ زیرا به جای تاج دندان به کار برده می‌شود.

در واقع دندان از دو قسمت ریشه و تاج تشکیل شده است. ریشه، درون لثه و تاج، همان قسمت سفید دندان است که روی لثه و در معرض دید قرار دارد. از کاربرد پروتز دندان عصب کشی شده می‌توان به پوشش‌دهی کامل دندانی که آسیب دیده یا شکسته، اشاره کرد که آن را مانند دندان طبیعی جلوه می‌دهد. در ادامه کاربرد روکش را واضح‌تر بیان خواهیم کرد.

کاربرد پروتز دندان عصب کشی شده

برای انجام عمل جراحی اندودنتیک، نیاز است که قسمت مرکزی دندان برداشته شود تا دسترسی به ریشه دندان امکان‌پذیر باشد. بدیهی است، دیواره دندان اندودنتیک شده ظریف و شکننده می‌شود و نیاز به محافظت بیشتری دارد. همچنین دندانی که عصب‌کشی می‌شود، به‌طور معمول 10 درصد آب خود را از دست داده و در مقایسه با دندان سالم و تازه، آسیب‌پذیرتر است.

پس، برای حفاظت از بخش باقی‌مانده دندان و دیواره آن، لازم است که بیمار از پروتز برای دندان‌های عصب‌کشی شده استفاده کند. پروتز دندان، در واقع روکشی است که روی دندان اندو شده قرار می‌گیرد و از آن در برابر آسیب بیشتر، مراقبت می‌کند. بیمارانی که از پروتز دندان عصب کشی شده استفاده نمی‌کنند، معمولاً بعد از گذشت مدتی، دندان خود را به‌طور کامل از دست داده و مجبور به کشیدن آن می‌شوند. پروتز دندان عصب کشی شده مزایا و معایبی دارد که ذکر خواهیم کرد.

مزایای پروتز دندان عصب کشی شده

از مزایای پروتز دندان عصب کشی شده می‌توان به پوشش دیواره ضعیف دندان اشاره کرد که باعث استحکام آن می‌شود. در حالت کلی، استفاده از روکش دندان بعد از عصب‌کشی، شامل مزایای زیر است:

  • زیباسازی ظاهر دندان‌ها
  • منظم کردن دندان‌ها و از بین بردن فاصله بین آن‌ها
  • جلوگیری از تغییر رنگ دندان
  • جلوگیری از ترک خوردن و شکستن دیواره دندان
  • افزایش طول تاج دندان
  • جلوگیری از حساسیت‌های دندانی
  • حفاظت از قسمت‌های سالم دندان

معایب پروتز دندان عصب کشی شده

باوجود مزایایی که برای پروتز دندان عصب کشی شده ذکر کردیم، استفاده از روکش، ممکن است با معایب زیر همراه باشد:

  • از عوارض پروتز دندان عصب کشی شده می‌توان به ایجاد حساسیت و آلرژی اشاره کرد. ممکن است بعد از روکش، دندان شما به سرما و گرما حساس شود یا اینکه هنگام جویدن غذا،  درد یا حساسیت ایجاد شود. البته این مشکلات حل‌شدنی است. کافیست با پزشک خود تماس بگیرید تا مشکل شما را حل کند.
  • از دیگر معایب پروتز دندان عصب کشی شده، شل شدن روکش است که باعث تجمع باکتری و نشت آن‌ها در قسمت‌های سالم دندان شده و آن‌ را نیز خراب می‌کند. همچنین تجمع باکتری و غذا در بین روکش و دندان، باعث ایجاد بوی بد دهان نیز می‌شود. پس بهتر است در صورت شل شدن روکش با پزشک خود تماس بگیرد و روکش را اصلاح کنید.
  • تراشیده شدن دندان نیز مشکل دیگری است که برای استفاده از پروتز دندان عصب کشی شده ممکن است به‌وجود آید؛ زیرا گاهی نیاز است، برای تناسب بهتر اندازه روکش، قسمتی از دندان تراشیده شود.

در حالت کلی اگر از روکش دندان به‌خوبی محافظت کنید و نسبت به آن بی‌توجه نباشید، نه تنها به دندان‌های شما آسیبی نمی‌زند، بلکه آن را از آسیب‌های بعدی و تغییر رنگ نیز محافظت خواهد کرد.

پروتز دندان عصب کشی شده چیست

انواع پروتز دندان عصب کشی شده

روکش دندان، انواع مختلفی دارد که باتوجه به شرایط، نظر پزشک و خواست بیمار انتخاب می‌شود. در ادامه چند نمونه از انواع پروتز دندان عصب کشی شده را نام می‌بریم.

روکش تمام فلزی

این پروتز، به‌طور کلی از جنس فلز بوده و استحکام زیادی دارد. البته ممکن است از جنس طلا، استیل یا تیتانیوم نیز باشد. روکش طلا، هزینه زیادی دارد؛ اما برای لثه حساسیتی ایجاد نمی‌کند. پروتز استیل ارزانترین نوع روکش است؛ اما طرفدار کمی دارد، زیرا تفاوت آن با دندان‌های طبیعی به‌طور کامل مشخص است. از طرفی ممکن است آلیاژ استیل در لثه برخی افراد، ایجاد حساسیت و آلرژ‌ی کند.

روکش تمام سرامیکی

این پروتز دندان عصب کشی شده، هم از لحاظ استحکام و هم از نظر زیبایی به خوبی ظاهر شده‌اند. این روکش‌ها، سفید رنگ و مانند دندان طبیعی هستند، به‌همین دلیل بیشتر برای دندان‌های جلویی استفاده می‌شود که در معرض دید قرار دارند. روکش سرامیکی مانند مینای دندان طبیعی، نیمه شفاف بوده و تغییر رنگ نمی‌دهد. روکش دندان زیرکونیا، زیر مجموعه‌ای از پروتز تمام سرامیکی است. این روکش نیز سفیدرنگ بوده و مقاومت خوبی دارد.

روکش سرامیکی فلزی

در این پروتز، سرامیک به فلز جوش خورده و به آن pfm هم گفته می‌شود. در واقع این روکش از قابی فلزی تشکیل شده است که استحکام و مقاومت فلز را داشته باشد و از طرفی، روی آن لایه‌ای از سرامیک کشیده میشود که زیبایی و طبیعی بودن آن حفظ شود.

روش آماده سازی پروتز دندان عصب کشی شده

اغلب، برای نصب روکش به دو جلسه نیاز است. اولین مرحله در روش آماده سازی پروتز دندان عصب کشی شده تراش و آماده‌سازی دندان است. در حالت کلی، چون روکش دارای ضخامت است، باید مقداری از دندان تراشیده شود. در شرایطی نیز ممکن است، دندان دارای پوسیدگی باشد که باز هم نیاز است آن قسمت‌ها تخلیه شوند. با تراشیدن دندان، علاوه بر کوچک شدن سایز دندان، باید ظاهر و شکل آن نیز به گونه‌ای مرتب باشد که روکش روی دندان قرار بگیرد. سپس برای ساخت پروتز دندان عصب کشی شده باید از دهان و وضعیت‌ دندان، قالب‌گیری شود. قالب‌گیری به دو روش سنتی و دیجیتالی انجام می‌شود. بعد از قالب‌گیری نیز رنگ روکش با مقایسه با دندان‌های مجاور، انتخاب می‌شود و در نهایت در لابراتوار دندان‌پزشکی، ساخته و به مطب ارسال خواهد شد.

انواع پروتز دندان عصب کشی شده

مراحل پروتز دندان عصب کشی شده

قبل از آماده شدن روکش دائمی و نصب آن روی دندان، نیاز است که از روکش موقت استفاده شود. این کار به دو دلیل زیر انجام می‌شود:

  • محافظت از دندان
  • جلوگیری از جابه‌جایی و تغییر موقعیت دندان

بعد از ساخت روکش، مراحل پروتز دندان عصب کشی شده برای نصب آغاز می‌شود. در این مرحله روکش موقت باید برداشته شده و دندان از چسب باقی مانده تمیز می‌شود. سپس دندان‌پزشک به‌طور موقت، پروتز را روی دندان قرار داده و رنگ و شکل آن را با دندان‌های مجاور برای طبیعی بودن تطابق می‌دهد. پس از تأیید، دندانپزشک به کمک چسب، روکش را در محل مدنظر قرار داده و سپس چسب‌های اضافه را تمیز می‌کند.

مراقبت از پروتز دندان عصب کشی شده

برخی از افراد تصور می‌کنند از آنجایی که پروتز دندان عصب کشی شده مصنوعی است و طبیعی نیست، نیازی به نگهداری ندارد. این طرز فکری اشتباه است و ممکن است در صورت توجه نکردن به بهداشت لثه و دندان، دچار عفونت‌هایی در لثه شده و قسمت‌های سالم دندان نیز پوسیده شوند. در ادامه نکته‌هایی را برای مراقبت از پروتز دندان عصب کشی شده ذکر می‌کنیم:

  • مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را هرگز فراموش نکنید.
  • استفاده از دهانشویه‌های آنتی‌باکتریال را در برنامه روتین بهداشت دهان خود قرار دهید.
  • به‌طور مرتب به دندان‌پزشک خود مراجعه کرده و از سلامت دندان‌های خود مطمئن شوید.
  • ممکن است بعد از روکش، به غذاهای سرد و گرم آلرژی پیدا کنید که در چنین شرایطی بعد از مشورت با پزشک از خمیردندان ضدحساسیت استفاده کنید.

دوام پروتز دندان عصب کشی شده

میزان دوام پروتز دندان عصب کشی شده به این بستگی دارد که چگونه بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید. همچنین باید از شکستن مواد سفت و سخت با دندان جلوگیری کرد. جویدن ناخن و استفاده از دندان برای باز کردن بسته‌بندی‌ها نیز به ضرر دندان و پروتز دندان عصب کشی شده است. از طرفی ساییدن و فشردن دندان‌ها به هم و دمای غذا و نحوه جویدن آن نیز در سلامت و ماندگاری روکش اثرگذار است.

قیمت پروتز دندان عصب کشی شده

برای اطلاع از قیمت پروتز دندان عصب کشی شده باید قبل از هر چیزی نوع روکش را مشخص کنید. در حالت کلی، روکش تمام فلزی اگر از جنس طلا باشد، طبیعی است که از سایر روش‌ها گرانتر است. از طرفی قیمت روکش فلز سرامیکی در مقایسه با سایر روش‌ها کمتر بوده و هزینه مناسب‌تری دارد. برای اطلاع از هزینه پروتز دندان عصب کشی شده بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. شما میتوانید با مراجعه به کلینیک دکتر مصطفوی از مشاوره و خدمات پزشکی حرفه ای بهره مند شوید.

>