پروتز دندان سرامیکی

پروتز دندان سرامیکی

روکش دندان، روشی آسان برای جلوگیری از کشیدن، برطرف‌کردن عیوب ظاهری و بازیابی عملکرد آن است. همچنین برای افرادی که از طرح لبخند خود ناراضی هستند، روکش دندان می‌تواند به طراحی خط لبخندی زیبا و بدون نقص کمک کند. روکش‌های دندان از مواد مختلفی مثل فلز، پرسلن و سرامیک ساخته می‌شوند؛ اما معمولاً بیماران از روکش‌های سرامیکی استفاده می‌کنند؛ زیرا عملکرد بهتر، ظاهر طبیعی و دوام بیشتری دارند. در این مقاله از سایت دکتر مصطفوی در مورد پروتز دندان سرامیکی، مزایا، معایب و هرآنچه که به این روش درمانی مرتبط است، صحبت می‌کنیم.

پروتز دندان سرامیکی چیست؟ 

روکش‌های دندانی یکی از رایج‌ترین روش‌های درمان در دندانپزشکی هستند و برای اصلاح طیف وسیعی از مشکلات کاربرد دارند. روکش دندان در واقع یک پوشش محکم برای دندان‌ها است که به‌صورت سفارشی برای هر بیمار ساخته می‌شود و روی قسمت باقی‌مانده دندان قرار می‌گیرد. برای ساخت پروتز دندان از مواد مختلفی مثل رزین، فلز، پرسلن یا سرامیک استفاده می‌شود.

معمولاً بیماران پروتز دندان سرامیکی را به دلیل مزایای زیادی که به دنبال دارد، ترجیح می‌دهند. شاید الان بپرسید که پروتز دندان سرامیکی چیست؟ روکش‌های سرامیکی کاملاً شبیه دندان طبیعی هستند و هیچ‌کس حتی حدس نمی‌زد، دندان شما طبیعی نیست. همان‌طور که از نام آن‌ها مشخص است، روکش‌های دندان تمام سرامیکی، از 100 درصد سرامیک دندان ساخته می‌شوند. سرامیک دندان، نوع خاصی از خاک رس تصفیه شده است که سفیدرنگ است و با رنگ مینای دندان‌های دیگر شما همسان می‌شود.

روکش‌های سرامیکی بدون فلز در نظر گرفته می‌شوند، زیرا اگرچه ممکن است، حاوی مقداری فلزات باشد؛ اما آن‌قدر کم است که می‌توان آن را نادیده گرفت. روکش‌های سرامیکی را می‌توان تقریباً برای تمام اهداف مشابه روکش‌های فلزی استفاده کرد. علت پروتز دندان سرامیکی پوشاندن لکه‌های عمیق یا تغییر رنگ دندان‌ها، محافظت از دندان‌های پوسیده پس از عصب‌کشی، بازسازی یک دندان فرسوده یا شکسته، ایمن‌سازی بریج دندان و زیبایی بیشتر لبخند است.

پروتز دندان سرامیکی به چه شکل است؟

روکش دندان از نوع سرامیک، یک پوشش نازک است که به طور ایمن روی دندان پوسیده یا آسیب‌دیده چسبانده می‌شود. اما اگر می‌‌خواهید بدانید که پروتز دندان سرامیکی به چه شکل است؟ و چه تفاوتی با سایر روش‌ها دارد؟ باید بگوییم که برخلاف لمینت دندان که فقط سطح جلویی دندان را می‌پوشاند، پروتز سرامیکی دندان به طور کامل ساختار آسیب‌دیده را احاطه می‌کند. به همین دلیل بهترین درمان برای دندان‌های شکسته، ضعیف، فرسوده یا به‌شدت پوسیده به شمار می‌رود.

 پروتز دندان سرامیکی کمک می‌کند تا دندان شما پس از ترمیم همچنان ظاهر طبیعی داشته باشد و روکش سرامیکی تا حد زیادی با رنگ دندان‌های کناری یکسان باشد. همچنین، ازآنجایی‌که سرامیک یک ماده زیست‌سازگار است و بین لثه و روکش فاصله وجود ندارد؛ در نتیجه بافت لثه می‌تواند در کنار تاج تمام سرامیکی، سالم و کامل بماند.

انواع پروتز دندان سرامیکی

پروتز دندان سرامیکی از مواد مختلفی تهیه می‌شود و بر همین اساس دارای انواع متنوعی هستند. هرکدام از این روکش‌ها ویژگی‌های متفاوتی دارد و شما باید باتوجه‌به اینکه کدام دندانتان نیاز به روکش دارد، یکی را انتخاب کنید. انواع پروتز دندان سرامیکی عبارتنداز:

روکش لیتیوم دی سیلیکات

این روکش‌های تمام سرامیکی از لیتیوم دی سیلیکات نازک و سبک ساخته شده‌اند و بسیار انعطاف‌پذیر و بادوام هستند. این نوع روکش‌ها به دلیل ظاهر زیبا، برای دندان‌های جلویی استفاده می‌شوند؛ اما استحکام مناسبی هم دارند و برای دندان‌های عقبی نیز توصیه می‌شوند.

روکش زیرکونیا مونولیتیک

این نوع روکش‌های زیرکونیایی، معمولاً برای ترمیم دندان‌های خلفی و برای بیمارانی که ناخودآگاه عادت به دندان‌قروچه دارند، استفاده می‌شوند. زیرا مقاومت زیادی در برابر فشار دارند. این روکش‌ها مات هستند و به همین دلیل نیز برای دندان‌های جلویی مناسب نیست.

روکش زیرکونیا با شفافیت بالا

روکش زیرکونیا با شفافیت بالا از مواد زیست‌سازگار ساخته شده است و باعث ایجاد سازگاری با بافت اطراف می‌شود. این نوع روکش‌های زیرکونیا بسیار شفاف هستند، در نتیجه می‌توانند به‌خوبی با رنگ سایر دندان‌ها هماهنگ شوند. روکش‌های زیرکونیا به دلیل زیبایی ظاهری و شباهت به دندان‌های طبیعی، برای ترمیم دندان‌های قدامی استفاده می‌شوند. این نوع روکش‌ها مقاومت کمتری در برابر فشار دارند و برای دندان‌های عقبی توصیه نمی‌شود.

روکش سرامیکی تقویت شده با لوسیت

روکش‌های سرامیکی که با استفاده از لوسیت تقویت شده‌اند، به دلیل دوام بالا و زیبایی بسیار معروف هستند. این روکش‌ها شفافیت بالایی دارند و می‌توانند با رنگ دندان‌های مجاور تا حد زیادی هماهنگ شوند. هرچند این تاج‌ها ظاهر طبیعی دارند؛ اما مقاومت کمتری نیز دارند. به همین دلیل فقط به‌عنوان روکش یا تاج دندان کاربرد دارد و نمی‌تواند جایگزین دندان ازدست‌رفته باشد.

روتز دندان سرامیکی چگونه انجام میشود؟

روش‌های پروتز دندان سرامیکی 

بیماران معمولاً می‌پرسند که پروتز دندان سرامیکی چگونه انجام می‌شود؟ برای انجام پروتز دندان سرامیکی دو روش مختلف وجود دارد که عبارت‌اند از:

تاج

در این روش، دندان‌هایی که مشکلات خفیفی مانند تغییر رنگ، ترک‌خوردگی یا پوسیدگی دارند، درمان می‌شوند. برای نصب تاج سرامیکی دندان، ابتدا هرگونه پوسیدگی درمان می‌شود و سپس روی همان دندان طبیعی تاج قرار می‌گیرد.

ایمپلنت

ایمپلنت یکی دیگر از روش های پروتز دندان سرامیکی است که برای دندان‌های غیرقابل‌ترمیم کاربرد دارد. در این شرایط، ابتدا باید دندان غیرقابل‌ترمیم کشیده شود، سپس یک فیکسچر ایمپلنت در استخوان فک قرار گیرد و یک اباتمنت به آن متصل شود. درنهایت پس از بهبود لثه، یک تاج دندان سرامیکی روی آن قرار ‌گیرد.

مراحل پروتز دندان سرامیکی 

مراحل پروتز دندان سرامیکی که برای نصب آن باید طی کنید، عبارت‌اند از:

مرحله اول

ابتدا پزشک، معاینه دهان و عکس‌برداری از دندان‌ها را انجام می‌دهد. پزشک در این مرحله باید مطمئن شود که دندان موردنظر بدون پوسیدگی باشد و ریشه و استخوان اطراف آن برای حمایت از تاج، سالم است. اگر پوسیدگی گسترده باشد یا خطر عفونت وجود داشته باشد، ابتدا باید درمان ترمیم ریشه انجام شود.

مرحله دوم

در این مرحله، پزشک ابتدا دندان و بافت اطراف آن را بی‌حس می‌کند. سپس مینای دندان را می‌تراشد تا محلی برای قرارگیری تاج ایجاد شود. دندان‌هایی که نیاز به عصب‌کشی دارند، ابتدا باید پر شوند تا تاج بتواند روی آن قرار گیرد. درنهایت پزشک با استفاده از مواد مخصوصی، قالب‌هایی از دندان شما تهیه و برای لابراتوار ارسال می‌کند.

مرحله سوم

وقتی تاج آماده شد، باید مجدداً به دندانپزشکی مراجعه کنید. پزشک با استفاده از مواد مخصوص، روکش را روی دندان شما می‌چسباند و درنهایت آن را بررسی می‌کند تا مطمئن شود که تاج با سایر دندان‌ها تناسب و عملکرد درستی دارد.

مزایای پروتز دندان سرامیکی 

مزایای پروتز دندان سرامیکی شامل موارد زیر است:

  • زیبایی: روکش‌های سرامیکی به‌راحتی با رنگ و ظاهر دندان‌های اطراف، هماهنگ می‌شوند. همچنین ظاهر طبیعی دارند؛ زیرا بین دندان اصلی و تاج فاصله‌ای وجود ندارد.
  • عملکرد: روکش‌های سرامیکی مانند دندان‌های واقعی عمل می‌کنند و کارایی و عملکرد کامل دندان را بازیابی می‌کنند.
  • استحکام و دوام: پروتز دندان سرامیکی در صورت مراقبت صحیح، می‌تواند بیشتر از 15 سال دوام داشته باشد.
  • بدون واکنش آلرژیک: برخی از بیماران واکنش‌های آلرژیک به روکش‌های فلزی دارند؛ اما با استفاده از روکش سرامیکی، احتمال بروز این واکنش‌ها بسیار کم است.
  • بدون جیوه: برخی از انواع روکش‌های فلزی حاوی مقدار قابل‌توجهی جیوه هستند که به‌عنوان یک ماده سمی شناخته می‌شود؛ اما روکش‌های تمام سرامیکی کاملاً بدون جیوه هستند.
  • کاهش خطر عفونت: روکش سرامیکی، کاملاً از دندان طبیعی زیر آن محافظت می‌کند و احتمال نفوذ باکتری و عفونت وجود ندارد.
  • بدون جذب فلز: روکش‌های فلزی ممکن است، مقادیر کمی فلز آزاد کنند که توسط جریان خون جذب می‌شود؛ اما روکش‌های تمام سرامیکی این‌گونه نیستند.

معایب پروتز دندان سرامیکی

پروتز دندان سرامیکی این روزها بین بیماران بسیار محبوب است؛ اما با تمام مزایای این روش درمانی، معایبی نیز به دنبال دارد. از رایج‌ترین معایب پروتز دندان سرامیکی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خیلی محکم نیستند: یکی از معایب پروتز دندان سرامیکی این است که آن‌ها به‌اندازه روکش‌های فلزی محکم نیستند. هرچند روکش‌های سرامیکی مدرن، بسیار قوی‌تر از پرسلن‌های دندانی در گذشته هستند، اما هیچ نوع روکش سرامیکی نمی‌تواند از نظر دوام با روکش‌های تمام فلز یا پرسلن ترکیب شده با فلز، برابری کند.
  • قیمت بالاتری دارند: همچنین روکش‌های سرامیکی معمولاً حدود 10 تا 20 درصد بیشتر از روکش‌های فلزی قیمت دارند. یکی دیگر از معایب آن‌ها این است که مراقبت از آن‌ها سخت‌تر است و در صورت بی‌توجهی، ممکن است ترک بخورند یا شکسته شوند. روکش‌های سرامیکی برای افرادی که عادت به دندان قورچه دارند، مناسب نیست. زیرا باعث ساییده شدن دندان‌های مقابل می‌شود.
روش های پروتز دندان سرامیکی

مراقبت‌های بعد از پروتز دندان سرامیکی 

مراقبت های بعد از پروتز دندان سرامیکی بسیار ساده و شبیه دندان‌های طبیعی است. اما رعایت این نکات مراقبتی، بسیار ضروری است و باعث افزایش طول عمر پروتز دندان سرامیکی شما می‌شود. برای مراقبت از پروتز سرامیکی باید به طور منظم روزی دومرتبه مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و از دهان‌شویه استفاده کنید. هنگام مسواک و نخ دندان کشیدن روی ناحیه پایه تاج، تمرکز کنید تا از تجمع پلاک و جرم جلوگیری شود.

اگر عادت‌هایی مانند دندان‌قروچه دارید یا ورزش می‌کنید، از محافظ دندان استفاده کنید؛ زیرا ممکن است باعث آسیبدیدن روکش دندان شوند. پس از نصب پروتز دندان سرامیکی بهتر است از جویدن غذاهای بسیار سفت و ترد خودداری کنید. همچنین باید برای بررسی و معاینه به طور منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

قیمت پروتز دندان سرامیکی 

قیمت پروتز دندان سرامیکی تحت‌تأثیر عوامل زیادی است و پس از معاینه و تعیین روش درمان، پزشک حدود هزینه را برای شما مشخص می‌کند. عواملی مانند نوع و کیفیت مواد اولیه، مهارت و تجربه دندانپزشک و تعرفه‌های دندانپزشکی بر هزینه پروتز دندان سرامیکی تأثیرگذار است. برای مشاوره و اطلاع از قیمت دقیق با کلینیک دکتر مصطفوی تماس بگیرید.

>