پروتز ثابت دندان
برای بسیاری از ما از دست دادن دندان به دلایل مختلفی اجتنابناپذیر است. گاهی اوقات سهلانگاری در رعایت بهداشت دهان و دندان و عدم مراجعه به موقع به دندانپزشک، زمینه را برای از دست دادن یک یا چند عدد از دندانهایمان مهیا میکند. گاهی اوقات نیز بروز تصادفات زمینهساز چنین مشکلی هستند. در هر صورت در چنین مواقعی همه ما به دنبال روشی برای جایگزینی دندانهای خود هستیم. پروتز دندان ثابت به دلایل زیادی بهترین گزینه برای جایگزینی دندانهای از دست رفته است.
پس اگر شما هم به هر دلیلی با این مشکل مواجه شدهاید، پیشنهاد میکنم تا انتهای این مطلب با ما بمانید. به احتمال زیاد شما نیز پروتز دندان ثابت را انتخاب خواهید کرد.
پروتز دندان ثابت چیست؟
کاربرد پروتز دندان ثابت این است که از پروتزهای دندان ثابت برای جایگزینی دندانهای از دست رفته یا آسیبدیده استفاده میشود. از آنجایی که این پروتزها به صورت دائمی نصب میشوند، به آنها دائمی گفته میشود. این بدان معنی است که فرد هرگز نمیتواند آنها را دستکاری کند، زیرا این پروتزها به دندانهای طبیعی یا ریشههای مصنوعی دندانی متصل میشوند.
در واقع پروتز دندان ثابت (Fixed dental prosthesis)، دندانی است که از زیرکونیوم-پورسلین (چینی) ساخته میشود. لایه داخلی این دندان از جنس زیرکونیوم و لایه خارجی آن از جنس چینی است. به همین دلیل پروتزهای دندان ثابت بسیار شبیه دندانهای طبیعی هستند و تشخیص آنها از دندانهای طبیعی دشوار است.
انواع پروتز دندان ثابت
انواع پروتز دندان ثابت بسته به مشکل فرد مورد استفاده قرار میگیرند که رایجترین آنها عبارتند از:
کپسولهای دندانی مجزا
اگر سطح بیرونی دندان به هر دلیلی دچار پوسیدگی و سطح آسیبدیدگی از مرحله عصب کشی و ترمیم دندان گذشته باشد و دندان تحت هیچ شرایطی قابل ترمیم نباشد، میتوان دندانها را با استفاده از این کپسولهای دندانی مجزا بازسازی کرد.
بریجهای دندانی
زمانی از بریج دندانی برای جایگزینی دندان از دست رفته استفاده میشود که دو دندان سالم در کنار آن وجود داشته باشند. در این صورت این دندانها که به آنها پایه گفته میشود نقش یک تکیهگاه را برای پروتز دندان ثابت ایفا میکنند.
پروتزهای متصل شده به ایمپلنتهای دندانی
ایمپلنت دندان یک ریشه مصنوعی است که از تیتانیوم ساخته میشود و مستقیماً روی استخوان فک بالا یا پایین نصب میشود. 3 تا 6 ماه بعد از کاشت ایمپلنت، میتوان پروتزهای دندانی را بر روی آن نصب کرد.
روش آمادهسازی پروتز دندان ثابت
روش آمادهسازی پروتز دندان ثابت در ابتدا با معاینه بیمار آغاز میشود. در این مرحله پزشک با توجه به وضعیت دندانهای بیمار، پروتز ثابت مناسب را انتخاب میکند. به عنوان مثال ممکن است پزشک بریج دندانی را توصیه کند.
مرحله مهم بعدی قالبگیری پروتز دندانی است. این مرحله بسیار مهم است و باید توسط پزشک متخصص و با نهایت دقت انجام شود؛ زیرا پروتزهای دندانی براساس این قالب ساخته میشوند. سپس رنگ مناسب پروتز دندان ثابت براساس رنگ دندانهای فرد انتخاب میشود. این کار باید تحت نور طبیعی صورت بگیرد و بهتر است دندانپزشک و دستیار او همزمان در این کار مشارکت داشته باشند.
خدمات لمینت دندان یکی از روش های اصلاح طرح لبخند در کلینیک دکتر مصطفوی
مراحل پروتز دندان ثابت
معمولاً کاشت این نوع پروتزها در مطلب دندانپزشکی و تحت بیحسی موضعی انجام میشود. در حالت کلی میتوان گفت مراحل پروتز دندان ثابت به صورت زیر است:
قرار دادن ایمپلنت دندانی
در صورتی که قرار باشد پروتز دندان ثابت بر روی ایمپلنت دندانی نصب شود، در ابتدا باید ایمپلنت دندانی روی استخوان فک بیمار نصب شود که نیازمند برش لثه و سوراخ کردن استخوان فک و سپس پیچ کردن ایمپلنت دندانی در داخل آن است. سپس باید 3 تا 6 ماه صبر کرد تا ایمپلنت با استخوان فک ادغام شود.
افزودن پایه به ایمپلنت دندانی
پس از کاشت ایمپلنت، باید قبل از نصب پروتز دندانی، پایه ایمپلنت به استخوان الوئول متصل شود. در اینجا بسته به وضعیت بیمار و دندانهای او، ممکن است از انواع مختلف پایهها استفاده شود.
ترمیم پروتز
پس از ادغام ایمپلنت با استخوان فک و نصب پایه دندانی بر روی آن، دندانپزشک پروتز مصنوعی نهایی را که ممکن است تاج، بریج یا پروتز دندانی باشد، بر روی پایه ایمپلنت نصب میکند.
مزایای پروتز دندان ثابت
پروتزهای ثابت در مقایسه با اکثر روشهای جایگزینی دندانهای از دست رفته، روشی مناسبتر، بی خطرتر و کمتر تهاجمی است. برخی دیگر از مزایای پروتز دندان ثابت عبارتند از:
- استفاده راحت، به گونهای که فرد در هنگام صحبت کردن و غذا خوردن اصلاً اذیت نمیشود.
- این دندانها دوام زیادی دارند و در صورت مراقبت مناسب در بلند مدت همچنان کارآیی خود را حفظ میکنند.
- در صورتی که این دندانها به هر دلیلی نیاز به اصلاح داشته باشند، این کار در کوتاهترین زمان ممکن توسط دندانپزشک امکانپذیر است.
- در اینجا حداقل تعداد ایمپلنتهای دندانی مورد نیاز است.
- پروتز دندان ثابت تقریباً هیچ فرقی با دندانهای طبیعی فرد ندارد و به همین دلیل باعث زیباتر شدن لبخند فرد میشود.
- کارآیی و قدرت این دندانها تفاوت چندانی با دندانهای طبیعی فرد ندارد.
معایب پروتز دندان ثابت
هر چند پروتز دندان ثابت مزایای زیادی دارد، اما نمیتوان از عوارض آن نیز در برخی موارد چشمپوشی کرد. در حالت کلی برخی معایب پروتز دندان ثابت عبارتند از:
- احتمال بروز عفونت و التهاب در برخی افراد
- کاشت پروتز دندان ثابت نیازمند یک عمل جراحی (هر چند سرپایی) است.
- هزینه پروتز دندان ثابت به نسبت سایر روشهای جایگزینی دندانهای از دست رفته نسبتاً بالا است.
نحوه مراقبت از پروتز دندان ثابت
پروتزهای دندان ثابت نیز مانند دندانهای طبیعی باید هر روز تمیز شوند تا ذرات باقیمانده غذا بین آنها باقی نماند. در صورتی که این پروتزها به صورت روزانه و منظم تمیز نشوند، تجمع جرم حاصل از ته ماندههای مواد غذایی، باعث تغییر رنگ آنها میشود. در ضمن تمیز کردن مکرر پروتز دندان ثابت، از مشکلات دندانی مانند بیماریهای لثه جلوگیری میکند. بیماریهای لثه باعث از بین رفتن استخوان اطراف ایمپلنتها میشوند که در صورت عفونت ایمپلنتها، احتمال بروز عارضه پری ایمپلنت بسیار افزایش مییابد.
مراقبت از پروتز دندان ثابت بسیار شبیه دندانهای طبیعی است. کافی است روی دو بار آنها را با خمیردندان و مسواک نرم و نخ دندان تمیز کنید و در صورت مشاهده هر گونه نشانههای عفونت سریعاً به پزشک مراجعه کنید. در ضمن فراموش نکنید که هرگز نباید خوراکیهای سفت را با این دندانها بجویید.
دوام پروتز دندان ثابت
پروتز دندان ثابت ماندگاری نسبتاً بالایی دارد. دوام این نوع از پروتزها عموماً به جنس آن و شیوه زندگی شما برمیگردد. به عبارت دیگر هر چه شما بیشتر از این دندانها مراقبت کنید، دوام پروتز دندان ثابت بیشتر است. طول عمر پروتز دندان ثابت بین 10 تا 15 است و در صورتی که به خوبی از آن مراقبت کنید، ممکن است تا 40 سال هم دوام بیاورد.
کاربرد پروتز دندان ثابت
پروز دندان ثابت در اصل برای جایگزینی دندانهای از دست رفته به کار میرود اما در مواردی که دندانهای فرد از شکل ظاهری نامناسبی برخوردارند، نیز ممکن است از پروتز دندان ثابت استفاده شود. برخلاف پروتزهای متحرک، پروتزهای ثابت عملکردی مانند دندانهای طبیعی دارد.
قیمت پروتز دندان ثابت
هزینه پروتز دندان بسته به وضعیت دندانهای افراد متغییر است. به عنوان مثال در برخی از افراد برای نصب پروتز دندان ثابت از بریج استفاده میشود؛ در این حالت دندانهای اطراف دندان آسیبدیده نقش پایه پروتز ثابت را بازی میکنند. اما در برخی دیگر لازم است که ابتدا ایمپلنت کاشته شود و بعد پروتز ثابت بر روی آن سوار شود. در حالت کلی قیمت پروتز دندان ثابت به عوامل زیر بستگی دارد:
- جنس پروتز
- تعداد دندانها
- فن آوری مورد استفاده در کاشت دندانها
- نیاز یا عدم نیاز به ایمپلنت، بریج، پروتزهای موقت و …
در این مطلب از وبسایت دکتر مصطفوی به پروتزهای دندان ثابت پرداختیم و گفتیم پروتز دندان ثابت چیست. این روش، یکی از بهترین روشهای جایگزینی دندانهای از دست رفته به شمار میروند. این پروتزها مزایای زیادی دارند، برخلاف پروتزهای دندانی موقت، استفاده از آنها بسیار راحت است و عملکردی مشابه دندانهای طبیعی دارند. فقط کافی است به درستی و همانند دندانهای طبیعیتان از آنها مراقبت کنید. البته در این مطلب علاوه بر مزایا به بررسی عوارض پروتز دندان ثابت نیز پرداختیم که شما بتوانید تصمیمگیری آگاهانهای داشته باشید. در صورت داشتن هرگونه سوالی میتوانید با دکتر مصطفوی تماس بگیرید.