پروتز دندان آسیاب

پروتز دندان های خلفی

همه‌ی ما تجربه پوسیدگی دندان داریم اما گاهی برای درمان و ترمیم آن تعلل می‌کنیم. متاسفانه به‌مرورزمان شدت پوسیدگی بیشتر می‌شود، به طوری که دندان دیگر قابل استفاده نیست و پزشکان توصیه می‌کنند دندان کشیده شود. به غیر از پوسیدگی، ممکن است، در اثر آسیب‌ها و حوادث نیز دندان‌های آسیاب خود را از دست بدهید. در این شرایط نیاز به انجام پروتز دندان آسیاب دارید. در این مقاله از سایت دکتر مصطفوی با پروتز دندان های خلفی آشنا می‌شویم و در ادامه راجع به اینکه پروتز دندان آسیاب چگونه انجام می‌شود؟ صحبت می‌کنیم.

پروتز دندان آسیاب و خلفی امکان پذیر است؟

ابتدا به این سوال پاسخ می‌دهیم که آیا پروتز دندان آسیاب امکا‌ن‌پذیر است؟ بله پروتز دندان آسیاب نه‌تنها امکان‌پذیر است بلکه ضروری نیز هست. اگر یکی از دندان‌های آسیاب خود را از دست داده‌اید، پروتز دندان را به تاخیر نیندازید و هر چه سریع‌تر اقدام کنید. دندان‌های آسیب نقش بسیار مهمی در سلامت دهان و دستگاه گوارش دارند. در نتیجه آسیب‌دیدن آن‌ها مشکلات زیادی به دنبال خواهد داشت.

پروتز دندان آسیاب و خلفی چیست؟ 

پروتز دندان به طور کلی به وسیله‌ای می‌گویند که جایگزین دندان از دست رفته می‌شود. اما پروتز دندان آسیاب چیست؟ دندان‌های آسیاب معمولا بیش از سایر دندان‌ها دچار پوسیدگی و آسیب می‌شوند. اگر دندان‌ها به شدت پوسیده شوند و قابل ترمیم نباشد، کشیده می‌شوند. سپس باید با پروتز جایگزین شوند، معمولا برای پروتز دندان آسیاب از پروتز‌هایی بر پایه ایمپلنت، انواع بریج یا پروتزهای پارسیل استفاده می‌کنند.

علت پروتز دندان آسیاب 

علت پروتز دندان آسیاب حفظ سلامت دهان، دندان و دستگاه گوارش است. دندان‌های آسیاب نقش بسیار مهمی در جویدن غذا دارند. در نتیجه از دست‌دادن این دندان‌ها باعث می‌شود شما غذای خود را به شکل صحیح نجوید و درنهایت باعث دستگاه گوارش دچار آسیب و بیماری می‌شود.

دندان آسیب‌دیده همچنین باعث تجمع باکتری‌ها و بوی بد دهان می‌شود. زمانی که دندان پوسیده را بکشید و سپس پروتز را جایگزین آن کنید، از شر بوی بد دهان راحت می‌شوید. علت دیگر پروتز دندان این است که  پس از کشیدن دندان به مرور زمان استخوان فک تحلیل می‌رود، پروتز دندان آسیاب از تحلیل استخوان فک پیشگیری می‌کند.

انواع پروتز برای دندان آسیاب

انواع پروتز دندان آسیاب

انواع پروتز برای دندان آسیاب شامل دو نوع ثابت و متحرک است. پروتزهای ثابت بر پایه ایمپلنت نصب می‌شوند. ایمپلنت‌های دندانی در واقع نوعی ریشه‌‌ی مصنوعی هستند که از پیچ‌های تیتانیومی ساخته شده‌اند. این پیچ‌ها در استخوان فک کاشته می‌شوند تا از پروتز پشتیبانی کنند. آن‌ها با استخوان اطراف ترکیب شده و بسیار قوی و محکم می‌شوند. پروتزهای متحرک اما توسط دندان‌های طبیعی مجاور پشتیبانی می‌شوند و فرد به راحتی می‌تواند آن‌ها را از دهان خارج کند.

روش‌های پروتز دندان آسیاب 

روش های پروتز دندان آسیاب شامل روکش، بریج و پروتز پارسیل است، در ادامه هر یک از این روش‌ها را به طور مفصل بررسی می‌کنیم:

تاج 

تاج یا روکش دندان کلاهکی است که اغلب برای بازیابی یک دندان از دست رفته استفاده می‌شود. معمولا روکش‌ها پس از درمان‌های ترمیمی مانند عصب‌کشی، روی دندان قرار می‌گیرند. در مواردی که دندان طبیعی به دلیل آسیب یا پوسیدگی شدید دیگر نمی‌تواند تاج دندان را نگه دارد، پزشکان استفاده از روکش تحت حمایت ایمپلنت را توصیه می‌کنند. در این حالت یک ایمپلنت در استخوان فک کاشته می‌شود و تاج دندان روی آن قرار می‌گیرد‌.

بریج 

این نوع بریج شامل یک دندان مصنوعی و دو روکش دندان در طرفین است. دندان‌های طبیعی مجاور وظیفه تثبیت دندان مصنوعی را به عهده دارند و روکش‌ها روی آن‌ها قرار می‌گیرند. به همین ترتیب شکاف ایجاد‌شده بین دندان‌ها پر می‌شود. یکی از معایب این نوع پروتز دندان آسیاب این است که دندان‌های طبیعی و سالم مجاور باید برای نصب روکش تراشیده شوند.

بریج مریلند 

بریج مریلند نوعی پروتز است که از دو طرف توسط نوعی قلاب به دندان‌های طبیعی متصل می‌شود. در این نوع بریج نیازی به تراشیدن دندان‌های کناری و نصب روکش روی آن‌ها نیست. در این روش بریج به راحتی توسط قلاب‌ها به پشت دندان متصل می‌شود. در واقع بریج مریلند یک روش جایگزین با هزینه و تهاجم کمتر برای بریج معمولی است.

بریج تحت حمایت ایمپلنت

این نوع بریج‌ توسط ایمپلنت‌ها پشتیبانی می‌شود و معمولا برای پر‌کردن شکاف‌های بزرگ با چندین دندان از دست‌رفته از آن‌ استفاده می‌کنند. بریج‌های تحت حمایت ایمپلنت زمانی استفاده می‌شوند که دندان های طبیعی قادر به حمایت از بریج دندان نباشند. برخلاف تاج دندان، برای نصب این نوع بریج باید دو ایمپلنت در استخوان فک کاشته شود.

پروتز پارسیل متحرک

پروتزهای پارسیل یا جزئی معمولا شامل چند دندان جایگزین هستند که به پایه‌های صورتی شبیه لثه متصل شده‌اند. این نوع پروتز به کمک چند قلاب فلزی به دندان‌های کناری متصل می‌شود و شما می‌توانید در صورت نیاز به راحتی آن را از دهان خارج کنید. این روش نسبت به سایر روش‌ها کاملا ارزان‌تر و کم تهاجم‌تر است.

پروتز دندان آسیاب به چه شکل است؟ 

حتما برای شما هم این سوال پیش آمده که پروتز دندان آسیاب چگونه انجام می‌شود؟ برای قرار‌دادن پروتز‌های ثابت ابتدا باید دندان طبیعی کشیده شود. سپس طی جراحی لثه، یک پیچ ایمپلنت در استخوان فک قرار می‌گیرد. یک قطعه اباتمنت روی خط لثه به ایمپلنت وصل می‌شود و لثه‌ در اطراف آن بخیه می‌شود. هنگامی که محل ایمپلنت بهبود یافت و با استخوان ترکیب شد، یک تاج دندان دائمی روی آن قرار می‌گیرد. برای نصب پروتز متحرک نیازی به انجام جراحی نیست و پس از قالب‌گیری پروتز در دهان قرار می‌گیرد.

مشاهده خدمات و روش‌های پروتز دندان سرامیکی در کلینیک دکتر مصطفوی

مراقبت های بعد از پروتز دندان آسیاب

مراحل پروتز دندان آسیاب

مراحل پروتز دندان آسیاب برای هر نوع پروتز متفاوت است. در ادامه مراحلی که تقریبا برای هر روش یکسان است را بررسی می‌کنیم:

در مرحله اول برای نصب پروتز دندان آسیاب باید دهان و دندان‌های شما معاینه شود. گاهی نیاز است برای بررسی دقیق‌تر عکس رادیولوژی نیز تهیه شود. پس از معاینه و رادیولوژی، پزشک روش مناسب را با توجه به شرایط شما توصیه می‌کند. در این مرحله شما باید با توجه به نظر پزشک و بودجه موردنظرتان روش مناسب را انتخاب کنید.

در مرحله دوم اگر پروتز ثابت را انتخاب کنید، ابتدا برای قرار‌دادن ایمپلنت در استخوان جراحی انجام می‌شود. سپس برای تهیه تاج ایمپلنت از دهان شما قالب تهیه می‌شود. برای سایر روش‌های پروتز دندان نیز از دهان شما قالب‌گیری می‌شود. قالب‌ها برای لابراتوار ارسال می‌شود و در مدت دو تا سه هفته پروتز شما آماده می‌شود.

در مرحله سوم مجددا به مطب دندانپزشکی مراجعه می‌کنید تا پروتز در دهان قرار گیرد. برای نصب تاج ایمپلنت حتما باید لثه پس از جراحی بهبود یافته باشد‌. پس از نصب پروتز پزشک آن را از همه ابعاد بررسی می‌کند و در صورت وجود ناهماهنگی و مشکل آن را برطرف می‌کند.

مراقبت‌های بعد از پروتز دندان آسیاب

مراقبت از پروتز دندان آسیاب مانند دندان‌های طبیعی است و نیاز به انجام فرآیندهای خاصی نیست. فقط کافی است روزی دوبار مسواک بزنید و بین دندان‌ها را نخ دندان بکشید. همچنین در صورت توصیه پزشک از دهانشویه استفاده کنید.

پس از نصب پروتز از خوردن غذاهای خیلی سفت، ترد و چسبناک خودداری کنید. همچنین به دلیل حساسیت دندان‌ها از خوردن غذاهای خیلی داغ یا سرد نیز اجتناب کنید.

در صورت استفاده از پروتزهای پارسیل متحرک، شب قبل از خواب آن‌ها را از دهان خارج‌کرده و شستشو دهید. برای شستشوی آن می‌توانید از مسواک و آب یا خمیر‌دندان استفاده کنید. همچنین می‌توانید آن را در محلول مخصوص قرار دهید و پس از آن دوباره با آب بشویید.

مزایای پروتز دندان آسیاب 

مزایای پروتز دندان آسیاب عبارتند از:

  • مراقبت های بعد از پروتز دندان آسیاب راحت و مانند سایر دندان‌های طبیعی است.
  • پروتز دندان آسیاب از نظر ظاهری و عملکرد تا حد زیادی شبیه دندان‌های طبیعی هستند.
  • در صورتی که یکی از دندان‌ها از دست برود، یک جای خالی بین دندان‌ها به وجود می‌آید. این جای خالی باعث می‌شود دندان‌های سالم از جای خود جابه‌جا شوند، پروتز می‌تواند از این اتفاق جلوگیری کند.
  • پروتز دندان باعث و زیبایی بیشتر دهان و دندان‌ها می‌شود.
  • پروتز دندان می‌تواند توانایی جویدن غذا را بهبود دهد و از مشکلات مربوط به دستگاه گوارش پیشگیری کند. پروتز دندان همچنین از بروز بیماری‌های لثه پیشگیری می‌کند.
  • ایمپلنت دندان یک روش دائمی است و مانند یک دندان طبیعی تا زمان مرگ دوام دارد، هرچند ممکن است تاج آن بعد از ۱۵ تا ۲۰ سال نیاز به تعویض داشته‌باشد. ایمپلنت دندان می‌تواند از تحلیل‌رفتن استخوان فک نیز جلوگیری کند.

معایب پروتز دندان آسیاب 

معایب پروتز دندان آسیاب شامل موارد زیر است:

  • پس از نصب پروتز دندان آسیاب، دندان‌ها و لثه‌ها به دمای خیلی زیاد یا کم حساس می‌شوند.
  • فرآیند نصب ایمپلنت کاملا تهاجمی است و نیاز به انجام جراحی دارد.
  • به ندرت ممکن است برخی افراد به مواد به‌کار رفته در پروتز حساسیت داشته‌باشند.
  • هزینه ایمپلنت دندان بسیار زیاد است و یکی از معایب مهم این روش به شمار می‌رود.

قیمت پروتز دندان آسیاب

با توجه به اینکه پروتز ثابت یا متحرک را انتخاب می‌کنید، قیمت پروتز دندان آسیاب متغیر است. معمولا هزینه پروتز‌های متحرک با پشتیبانی ایمپلنت بسیار بیشتر است. علاوه بر نوع پروتز انتخابی، کیفیت مواد اولیه، مهارت و تجربه دندانپزشک و تعرفه‌های دندانپزشکی نیز بر هزینه پروتز دندان آسیاب تاثیرگذار هستند. برای مشاوره و اطلاع از قیمت دقیق می‌توانید با کلینیک دکتر مصطفوی تماس بگیرید.

>