جرمگیری دندان

جرم‌گیری دندان چیست؟

جرمگیری دندان معمولا برای افرادی که به بیماری لثه مبتلا هستند یا با تجمع بیش از حد پلاک روی دندان‌هایشان درگیر هستند، توصیه می‌شود. این روش فراتر از تمیز‌کردن معمولی دندان است و به شکلی عمیق پلاک‌ها را از سطح دندان جدا می‌کند. جرمگیری برای برداشتن پلاک‌ها از زیر خط لثه و کمک به درمان بیماری لثه مفید است. اگر دندانپزشک انجام جرم گیری و بروساژ دندان را به شما پیشنهاد کرده، خواندن این مقاله برای شما مفید است. در این مقاله از سایت دکتر مصطفوی روش های از بین بردن جرم دندان و چگونگی جلوگیری از التهاب لثه با جرمگیری دندان را بررسی می‌کنیم، در ادامه مقاله نیز درباره هزینه جرمگیری دندان صحبت می‌کنیم. با ما همراه باشید.

جرم‌گیری دندان چیست؟

اصلی‌ترین سوالی که به آن پاسخ می‌دهیم این است که جرم‌گیری دندان چیست؟ جرمگیری دندان یک روش رایج دندانپزشکی برای تمیز‌کردن عمیق دندان‌ها است تا تجمع پلاک‌ها را روی سطح دندان و خط لثه از بین ببرد.

تجمع پلاک برای همه افراد رخ می‌دهد. بزاق، باکتری‌ها و پروتئین‌ها روی دندان‌ها لایه نازکی تشکیل می‌دهند که همیشه دندان‌های شما را می‌پوشاند. وقتی غذا می‌خورید، ذرات ریز غذا، اسیدها، قندها و باکتری‌ها به این لایه می‌چسبند و به مرور زمان روی دندان جمع می‌شوند. به این لایه پلاک می‌گویند که حاوی باکتری‌های مضر است و در ابتدا بی‌رنگ است.

مسواک‌زدن و نخ‌دندان کشیدن به حذف پلاک و جلوگیری از مشکلات جدی‌تر کمک می‌کند. اما در صورتی که به بهداشت دهان و دندان خود بی‌توجهی کنید، پلاک‌ها با ترکیب مواد معدنی موجود در بزاق سخت می‌شوند و محکم به سطح دندان می‌چسبند. در این حالت دیگر به راحتی جدا نمی‌شوند و علاوه بر ایجاد ظاهر نامناسب و تغییر رنگ دندان‌ها باعث ایجاد پوسیدگی دندان و بیماری لثه می‌شوند.

اما پلاک دندان چگونه باعث ایجاد بیماری‌های لثه می‌شود؟ اگر پلاک‌ها از سطح دندان جدا نشود، به مرور زمان در امتداد خط لثه جمع می‌شوند. تجمع پلاک‌ها درنهایت موجب تحلیل بافت لثه و ابتلا به بیماری‌های لثه می‌شود. همانطور که می‌دانید لثه سالم کاملا به دندان می‌چسبد اما در نتیجه تحلیل بافت لثه فضاهایی ایجاد می‌شود که به آن پاکت لثه‌ای می‌گویند.

در واقع باکتری‌های موجود در پلاک باعث تحلیل بافت و جدا‌شدن لثه‌ها از دندان‌های شما شوند. سپس باکتری‌های بیشتری در این قسمت رشد می‌کنند و علائمی مانند بوی بد دهان را ایجاد می‌کنند. همچنین باعث ایجاد مشکلاتی مانند از تحلیل استخوان، تحلیل بیشتر بافت و شل‌شدن دندان‌ها و پروتز‌ها می‌شود.

بعضی شرایط خاص می‌توانند خطر ابتلا به بیماری‌های لثه را افزایش دهند، این موارد شامل بی‌توجهی به بهداشت دهان، مصرف دخانیات، افزایش سن، تغییرات هورمونی، تغذیه نامناسب و سابقه‌ خانوادگی است. در صورتی که لثه‌های شما خونریزی می‌کنند یا علائمی مانند لثه‌های ملتهب، قرمز یا حساس، بوی بد دهان و شل‌شدن دندان‌های دائمی را تجربه می‌کنید هرچه سریع‌تر به دندانپزشک مراجعه کنید.

انواع روش‌های از بین بردن جرم دندان 

همانطور که در بخش قبلی اشاره کردیم، جرمگیری دندان شامل حذف دقیق پلاک‌های دندانی، باکتری‌های موجود در آن و هرگونه جرم از سطح دندان و زیر خط لثه است. انواع جرم گیری دندان را در ادامه بررسی می‌کنیم:

ابزارهای دستی

در این روش دندانپزشک از یک ابزار مخصوص جرم‌گیری و کورت برای برداشتن پلاک از روی دندان‌ها به صورت دستی استفاده می‌کند. بدین صورت که ابزار موردنظر را زیر خط لثه قرار می‌دهد تا به پلاک دسترسی پیدا کند. در این روش دندانپزشک نمی‌توانند پلاک‌ها را ببینند، به همین دلیل برای شناسایی مناطق تجمع پلاک‌ها به حس لامسه تکیه می‌کند. این نوع جرم‌گیری برای از بین‌بردن تجمعات جزئی پلاک مناسب‌ هستند. استفاده از ابزارهای دستی معایبی مانند افزایش زمان جرمگیری دارد. همچنین این ابزارها در پاکسازی پلاک‌های سرسخت، جرم، لکه‌های ایجاد‌شده و تمیز‌کردن پاکت‌های لثه‌ای عمیق موثر نیستند. ابزارهای اولتراسونیک در این شرایط انتخاب بهتری هستند.

انجام خدمات کامپوزیت ونیر در کلینیک دکتر مصطفوی

جلوگیری از التهاب لثه با جرمگیری دندان

ابزارهای اولتراسونیک

دندانپزشک ممکن است ابزارهای اولتراسونیک را برای جرمگیری دندان‌های شما انتخاب کند. ابزار اولتراسونیک دارای یک نوک فلزی ارتعاشی همراه با اسپری آب خنک است. از آب برای شستشو و خنک نگه‌داشتن نوک فلزی دستگاه استفاده می‌شود. ابزار اولتراسونیک برای پاک کردن پلاک‌ها و جرم‌ها از پاکت‌های عمیق‌تر بسیار مفید و موثر است.

نوک این ابزار بسیار کوچک است و می‌تواند مناطقی را که ابزار دستی امکان دسترسی ندارد، جرمگیری کند. علاوه بر این، آبی که توسط این دستگاه اسپری می‌شود، در واقع باعث از بین‌رفتن بیشتر پلاک‌های انباشته‌شده و جرم‌ها می‌شود. ابزار جرم‌گیری اولتراسونیک همچنین حباب‌های اکسیژن را به پاکت‌های عمیق‌تر وارد می‌کنند تا باکتری‌های متنفر از اکسیژن که در اعماق آن رشد می‌کنند، مختل شوند.

بروساژ یا پولیش

بروساژ دندان جزو روش‌های جرمگیری دندان نیست بلکه یکی از روش‌های تکمیل‌کننده آن است. شما می‌توانید پس از جرم‌گیری، بروساژ یا پولیشینگ دندان نیز انجام دهید و در صورت عدم تمایل هیچ مشکلی نخواهید داشت. پولیش دندان روشی برای از بین‌بردن لکه‌ها و صاف‌کردن سطوح دندان است که باعث براق‌شدن و سفیدتر شدن دندان‌ها می‌شود. دندانپزشک‌ها برای پولیشینگ دندان از یک ابزار دستی که سر آن یک غلتک لاستیکی قرار دارد، استفاده می‌کنند. سپس با استفاده از این ابزار ماده‌ای به نام پروفیلاکسی را روی سطح دندان‌ها می‌کشند.

مراقبت‌های بعد از جرمگیری دندان 

مزایای جرمگیری دندان دائمی نیست و در صورتی که مراقبت‌های لازم را انجام ندهید، مجددا با تجمع پلاک‌ها روبرو می‌شوید. مراقبتهای بعد از جرمگیری دندان شامل موارد زیر است:

از آنجایی که ممکن است پس از جرمگیری، دندان‌های شما دردناک و حساس شود. دندانپزشک یک خمیردندان ضد‌حساسیت را برای کمک به کاهش حساسیت برای شما تجویز می‌کند.

شما باید پس از جرمگیری از دهان‌شویه برای کمک به تمیز نگه‌داشتن لثه استفاده کنید. دهانشویه همچنین در بهبود زخم‌های به جا مانده از جرم‌گیری موثر است. به یاد داشته‌باشید که یک هفته پس از جرم‌گیری استفاده از دهان‌شویه را قطع کنید.

شما باید پس از جرمگیری دندان‌ها روتین مراقبت از دهان را به طور جدی دنبال کنید. این روتین باید شامل مسواک‌زدن حداقل دو بار در روز و نخ دندان‌کشیدن منظم باشد. بسیار مهم است که بعد از جرم‌گیری از روش‌های صحیح مسواک‌زدن و نخ‌دندان کشیدن برای جلوگیری از تشکیل مجدد پلاک استفاده کنید. مسواک‌زدن با دقت یکی از مهم ترین عوامل در پیشگیری از ایجاد پلاک دندانی است.

دندانپزشک ممکن است استفاده از آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی را برای شما تجویز کند تا احتمال ایجاد عفونت کاهش یابد.

دندانپزشک شما احتمالاً توصیه می‌کند که یک بار دیگر برای معاینه مراجعه کنید. در این معاینه پزشک می‌خواهد از سلامت لثه‌ها و دندان‌ها و اینکه هیچگونه عارضه‌ای مانند عفونت ایجاد نشده‌است مطمئن شود.

پس از جرم‌گیری دندان، در صورتی که علائمی مانند افزایش درد، عدم بهبود لثه‌ها، تب و خونریزی هنگام مسواک‌زدن داشتید، حتما با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

عوارض جرم گیری دندان

معایب جرم گیری دندان

معایب جرم گیری دندان بسیار کم است، در واقع جرمگیری روشی بی‌خطر است. هرچند ممکن است جرمگیری دندان کمی دردناک باشد، به خصوص اگر لثه‌های حساسی دارید. به همین دلیل دندانپزشک از بی‌حسی موضعی برای بی‌حس کردن بافت لثه و کاهش درد استفاده می‌کند. یکی از عوارض جرم گیری دندان این است که برخی از بیماران تا چند روز پس از عمل دچار تورم یا خونریزی لثه می‌شوند.

یکی دیگر از معایب جرم‌گیری دندان افزایش خطر عفونت لثه است. در این صورت ممکن است به شما توصیه شود که قبل و بعد از جرم‌گیری از آنتی‌بیوتیک استفاده کنید تا از ورود باکتری به جریان خون جلوگیری شود. همچنین ممکن است برای چند روز پس از عمل درد و حساسیت دندان‌ها و لثه‌ها را تجربه کنید.

هرگونه عوارض جانبی این روش باید ظرف چند هفته از بین برود. در غیر این صورت، با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

مزایای جرمگیری دندان

جرم گیری دندان به عنوان روشی رایج برای درمان و پیشگیری از بیماری‌های لثه‌ای شناخته می‌شود. همانطور که در بخش‌های قبلی توضیح دادیم، تجمع پلاک‌ها منجر به ایجاد فاصله بین دندان‌ها و لثه می‌شود. در موارد شدید این فاصله منجر به لق‌شدن دندان‌ها می‌شود اما جرمگیری می‌تواند باعث بهبود‌ فاصله بین دندان‌ها و لثه‌ها ‌شده و از لق‌شدن دندان‌ها جلوگیری کند.

یکی دیگر از مزایای جرمگیری دندان کاهش پاکت‌های لثه‌ای است، در نیتجه خطر از دست‌دادن دندان، استخوان و بافت لثه را کاهش می‌دهد. جرمگیری دندان همچنین باعث کاهش پلاک‌ها و جرم‌های موجود روی سطح دندان می‌شود. تجمع این پلاک‌ها منجر به پوسیدگی و ایجاد حفره روی مینای دندان می‌شود. در نتیجه جرمگیری می‌تواند خطر پوسیدگی دندان را کاهش دهد.

جرمگیری دندان‌ها همچنین تورم و التهاب لثه را بهبود می‌بخشد و از ایجاد بیماری‌های شدید لثه جلوگیری می‌کند. مزایای جرم گیری دندان تنها تا زمانی دوام و ماندگاری دارد که  مجددا پلاک روی دندان ایجاد نشود. اگر بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت نکنید، نیاز به جرم‌گیری مجدد خواهید داشت.

هزینه جرم گیری و بروساژ دندان

تعیین قیمت جرمگیری دندان به طور دقیق ممکن نیست اما در سال ۱۴۰۱ معمولا بین ۸۰۰ هزار تومان تا یک میلیون و دویست متفاوت است. این تفاوت قیمت به این دلیل است که هزینه‌های دندانپزشکی در زمان‌های مختلف ثابت نیست و تحت‌تاثیر عوامل زیادی قرار می‌گیرد. این عوامل برای جرمگیری دندان شامل شدت ناهنجاری، ابتلا به بیماری‌های لثه، تعرفه‌های دندانپزشکی، موقعیت مکانی مطب دندانپزشک و تخصص و مهارت او است. شما می‌توانید برای اطلاع از هزینه جرم گیری و بروساژ دندان به کلینیک دندانپزشکی  دکتر مصطفوی مراجعه کنید.

>