ایمپلنت فوری دندان
ایمپلنت فوری از بهترین روشهای درمانی برای جایگزینی دندان ازدسترفته است. برخلاف ایمپلنتها معمولی که به انجام دو جراحی نیاز است، ایمپلنت فوری طی یک جراحی و یک جلسه انجام میشود. ما در این مطلب تمام اطلاعاتی را که باید درباره این روش درمانی پرطرفدار، کاربرد، مزایا و معایب آن بدانید ارائه کردهایم. لطفا تا انتها همراهمان باشید.
ایمپلنت فوری چیست؟
برای پاسخ به سوال ایمپلنت فوری چیست لازم است ابتدا ایمپلنتهای معمولی را تعریف کنیم. ایمپلنتها سازههای تیتانیومی هستند که در فک بالا یا پایین جایگزین ریشه دندان ازدسترفته میشوند. این سازههای تیتانیومی نقش نگهدارنده تاج دندان را برعهده دارند. فرایند ایمپلنت شامل دو مرحله کلی است. بخش اول، قراردادن پیچ تیتانیومی داخل استخوان فک است و مرحله دوم شامل قراردادن اباتمنت و تاج دندان روی ایمپلنت است. صبر کنید! کاشت ایمپلنت به همین سادگیها نیست.
بین این دو مرحله به بازه 3 تا ۶ماهه زمان نیاز است تا فرایند استخوانسازی (osseointegration) باعث فیکسشدن ایمپلنت داخل استخوان فک شود. در ایمپلنتهای معمولی دو جراحی نیاز است یکی برای کاشت ایمپلنت در استخوان فک و دیگری برای برش مجدد لثه و قراردادن اباتمنت روی ایمپلنت. بعد از قراردادن اباتمنت بازهم باید یک بازه چندهفتهای صبر کنید تا بهبودی حاصل شود و بعد از آن تاج روی اباتمنت قرار گیرد.
خوشبختانه امروزه این روش سنتی دستخوش تغییراتی شده تا در بازه زمانی 4 ساعته یا کمی بیشتر، دندان ازدسترفتهتان با ایمپلنت، اباتمنت و پروتز موقت جایگزین شود. به این روش سریع ایمپلنت فوری دندان میگویند. ازآنجاییکه کاشت ایمپلنت و اباتمنت و تاج دندان موقت در یک روز انجام میشود به آن ایمپلنت یکروزه هم گفته میشود. این روش نوین کمی گرانتر از ایمپلنتهای معمولی است به همین دلیل بیشتر برای دندانهای جلو استفاده میشود.
در فارسی به هر دو مرحله immediate loading و immediate placement ایمپلنت فوری گفته میشود؛ اما این دو یکی نیستند. در واقع immediate loading و immediate placement بخشی از مراحل انجام ایمپلنت فوری هستند. اگر کشیدن دندان و ایمپلنت فوری همزمان باشد به آن immediate placement گفته میشود و اگر کاشت ایمپلنت در استخوان فک و قراردادن اباتمنت و پروتز موقت همزمان انجام شود به آن immediate loading گفته میشود.
کاربرد ایمپلنت فوری
بهطورکلی کاربرد ایمپلنت فوری برای جایگزینی دندان ازدسترفته است. اگر دارای شرایط زیر هستید این روش درمانی بهترین انتخاب برای شما است:
- دندانهای جلوییتان را از دست دادهاید یا این دندانها بهشدت آسیبدیده هستند؛
- نمیخواهید چندین جراحی انجام دهید؛
- درمان کوتاهمدت برایتان اولویت دارد؛
- تمام دندانهای فک بالا یا پایینتان را از دست دادهاید؛
- میخواهید از روش all-on-4 استفاده کنید (در این روش تمامی تاجهای دندان را روی 4 ایمپلنت قرار میگیرد).
ازآنجاییکه ایمپلنتها درمانهای تهاجمی هستند ممکن است برای همه افراد مناسب نباشد. برای دریافت ایمپلنت فوری باید بررسی شود که آیا عرض و ارتفاع استخوان فکتان مناسب است یا خیر. اگر تراکم و ابعاد استخوان فکتان مطلوب نباشد ایمپلنت فوری برایتان کاربردی ندارد. وجود عفونتهای مزمن عامل دیگری است که نشان میدهد شما برای انجام ایمپلنت مناسب نیستید. اگر بیوتایپ لثهتان (ضخامت لثه) نازک است، بهویژه در قسمت جلویی دهان، باز هم گزینه مناسبی برای انجام ایمپلنت فوری نیستید.
مراحل ایمپلنت فوری
در پاسخ به سوال ایمپلنت فوری چگونه انجام می شود باید بگوییم که مراحل ایمپلنت فوری در مقایسه با ایمپلنت معمولی کمتر است و در تعداد مراجعات کمتر و در بازه زمانی کوتاهتری انجام میشود. ایمپلنت فوری به ترتیب و مطابق مراحل زیر انجام میشود:
- مشاوره و معاینه: پزشک در اولین جلسه وضعیت دهان و دندانتان را بررسی میکند تا مطمئن شود که شما کاندیدای مناسبی برای دریافت این روش درمانی هستند. برای این منظور عکس رادیولوژی اطلاعات بسیار خوبی را به پزشکتان میدهد؛
- انجام جراحی برای کاشت ایمپلنت و قراردادن اباتمنت و پروتز موقت: در مرحله بعدی اگر نیاز به کشیدن دندان داشته باشید پزشک ابتدا دندانتان را خارج میکند و بعد اقدام به کاشت ایمپلنت در استخوان فکتان میکند. برای کاشت ایمپلنت روی لثه خراشی ایجاد میکند تا به استخوان زیر لثه دسترسی داشته باشد. سپس با متههای مخصوصی استخوان را سوراخ میکند و ایمپلنت را در آن قرار میدهد. در مرحله بعدی اباتمنت را روی ایمپلنت قرار میدهد و در آخرین مرحله پروتز موقت را روی اباتمنت قرار میدهد؛
- قالبگیری برای ساخت تاج دندان دائمی: بعد از 3 ماه که فرایند استخوانسازی تکمیل شد باید به کلینیک مراجعه کنید تا برای ساخت پروتزهای دائمی قالبگیری انجام شود. بعد از قالبگیری، قالبها به لابراتوار ارسال میشوند تا تاج دندانی مخصوص شما ساخته شود؛
- چسباندن تاج دندان روی ایمپلنت: بعد از آمادهشدن تاج دندان، پزشکتان آنها را روی اباتمنت میچسباند. بهتر است بعد از قراردادن پروتزهای دائمی در بازههای زمانی 3، 6 و 12ماهه به پزشکتان مراجعه کنید تا از سلامت دندانها اطمینان حاصل کنید.
روش های ایمپلنت فوری
ایمپلنت فوری به دو روش انجام میشود. یکی از روشها همان روش متداول و معمول انجام ایمپلنت است که در آن از تیغ جراحی و مته برای برش لثه و سوراخکردن استخوان فک استفاده میشود. ایمپلنت فوری با لیزر یکی دیگر از روش های ایمپلنت فوری است که به دلیل مزایای بسیارش استفاده از آن بهسرعت در حال افزایش است. در این روش پیشرفته بهجای تیغ از لیزر برای برش استفاده میشود.
از جمله مزایای آن میتوان به کاهش خونریزی حین جراحی اشاره کرد. این کاهش خونریزی در نهایت منجر به افزایش دقت پزشک برای کاشت ایمپلنت میشود؛ زیرا هیچ جریان خونی مزاحم پزشک نخواهد شد. کاهش تورم، کاهش عفونت، حداقل آسیب به بافتهای اطراف، افزایش هموستاز و بهبود سریعتر زخمها از دیگر مزایای این روش هستند.
مدت زمان ایمپلنت فوری
مدت زمان کاشت ایمپلنت فوری یک روز است و طی یک جلسه انجام خواهد شد؛ اما در مقایسه با ایمپلنتهای معمولی باید زمان بیشتری (حدود 4 ساعت یا کمی بیشتر) را روی صندلی دندانپزشکی بنشینید. از زمان کاشت ایمپلنت و قراردادن پروتزهای موقت تا چسباندن پروتزهای دائمی به طور متوسط سه ماه زمان نیاز است.
میزان ماندگاری ایمپلنتهای فوری در مقایسه با ایمپلنتهای معمولی تفاوتی ندارد و در صورت مراقبتهای صحیح هر دو جزء درمانهای دائمی محسوب میشوند.
مزایای ایمپلنت فوری
افزایش تمایل مردم به درمانهای کوتاهمدت باعث رواج بیشتر آن در بین مردم شده است. ایمپلنت فوری هم از این قاعده مستثنی نیست. ما در این بخش به مزایای این روش درمانی کوتاهمدت اشاره خواهیم کرد:
- دوره درمانی کوتاهتر: اگر بلافاصله بعد از خارجکردن دندان خراب یا شکسته ایمپلنت انجام شود زمان موردنیاز برای فرایند استخوانسازی کاهش مییابد همچنین در این روش بافتهای نرم و لثهها هم سریعتر بهبود مییابند؛
- کاهش تعداد مراجعات، تعداد جراحی و عوارض ناشی از آن: به دلیل کاهش تعداد جراحیها کمتر دچار عوارض آن خواهید شد؛
- سادهتر شدن درمان: کاهش تعداد مراحل درمان از دیگر مزایای ایمپلنت فوری است که در نهایت منجر به رضایت بیشتر شما از روند درمان خواهد شد؛
- افزایش اعتمادبهنفس: ازآنجاییکه در این روش درمانی پروتزهای موقت بلافاصله جایگزین محل بیدندان میشوند؛ بنابراین نگرانیهایی درباره خالی ماندن جای دندان یا استفاده از دندان مصنوعی وجود ندارد.
معایب ایمپلنت فوری
علاوه بر مزایا، این روش درمانی دارای معایبی است که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد:
- پایین بودن میزان موفقیت در مقایسه با ایمپلنت معمولی: اگرچه احتمال آن پایین است؛ اما شواهدی وجود دارد که نشان میدهد درصد عدم موفقیت ایمپلنت فوری در مقایسه با ایمپلنتهای سنتی بالاتر است؛
- افزایش میزان درد و تورم بعد از جراحی: میزان درد و تورم بعد از جراحی در ایمپلنتهای یکروزه در مقایسه با ایمپلنتهای معمولی بیشتر است؛
- افزایش مدتزمان نشستن روی صندلی دندانپزشکی: از دیگر معایب ایمپلنت فوری میتوان به حضور طولانی در کلینیک اشاره کرد؛ بنابراین خودتان را برای نشستن طولانیمدت روی یونیت دندانپزشکی آماده کنید!
- گرانتر بودن: هزینه انجام ایمپلنت فوری در مقایسه با ایمپلنتهای معمولی بالاتر است.
مراقبت های بعد از ایمپلنت فوری
برای افزایش درصد موفقیت این روش درمانی لازم است مراقبت های بعد از ایمپلنت فوری را جدی بگیرید. این مراقبتها شامل موارد زیر هستند:
- پرهیز از خوردن و جوین غذاهای سخت؛
- استفاده منظم از مسواک، نخ دندان و دهانشویه؛
- استفاده از رژیم غذایی نرم بعد از ایمپلنت برای 10 هفته؛
- مراجعات منظم به کلینیک مطابق دستورالعمل پزشک؛
- در صورت امکان خودداری از مصرف دخانیات.
قیمت ایمپلنت فوری
همانطور که اشاره کردیم قیمت ایمپلنت فوری در مقایسه با ایمپلنتهای معمولی بالاتر است. هزینه ایمپلنت فوری به عواملی مختلفی از جمله برند و کشور سازنده ایمپلنت، میزان تجهیزات و امکانات موجود در کلینیک و… بستگی دارد. برای مشاوره و اطلاع دقیق از قیمتها میتوانید با مرکز درمانی مدنظرتان تماس بگیرید.
کلینیک دکتر مصطفوی ضمن برخورداری از کادر مجرب و تجهیزات بهروز، با استفاده از جدیدترین روشهای درمانی آماده خدمترسانی بهتمامی هموطنان عزیز است. برای تعیین وقت و دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید.