ایمپلنت دندان
همه ما ممکن است به دلایل مختلفی دندانمان را از دست بدهیم و به دنبال آن اعتماد به نفسمان پایین بیاید. ازآنجاییکه علم همیشه در خدمت بشر بوده برای این مشکل راه حلی مناسبی به نام ایمپلنت دندان ارائه کرده است. ما در ادامه به تمام نکاتی که درباره این راهحل جذاب نیاز دارید اشاره خواهیم کرد.
کاربرد ایمپلنت دندان چیست؟
قبل از هر چیزی شاید پاسخدادن به سؤال ایمپلنت دندان چیست خالیازلطف نباشد. ایمپلنت، جایگزینی برای دندان ازدسترفته است که بین سایر روشها بیشترین نزدیکی را به دندان طبیعی دارد. ایمپلنت یک پیچِ عموماً تیتانیومی است که طی عمل جراحی، بهعنوان جایگزین ریشه دندان، در استخوان فک کار گذاشته میشود، سپس اباتمنت که رابط بین ایمپلنت و تاج دندان است روی آن قرار داده میشود. آخرین مرحله، نصب انواع روکش ایمپلنت دندان است.
برای ساخت روکش نهایی یا افزایش طول تاج دندان باید مراحل قالبگیری ایمپلنت را انجام دهید. کاربرد ایمپلنت دندان صرفاً برای پرکردن جای خالی یک دندان نیست اگر شما کل دندانهای فک بالا یا پایینتان را هم از دست داده باشید بازهم این روش درمانی به کمک شما میآید.
افراد مناسب برای ایمپلنت دندان چه کسانی هستند؟
ایمپلنت یک درمان تهاجمی است و برای همه مناسب نیست. افراد مناسب برای ایمپلنت دندان باید دارای ویژگیهای زیر باشند:
تراکم مناسب استخوان فک: ایمپلنت پیچ تیتانیومی است که در استخوان فک قرار داده میشود. اگر استخوان فک تحلیل رفته باشد و تراکم مناسبی نداشته باشد ایمپلنت شل میشود، البته این مشکل را میتوان با پیوند استخوان فک رفع کرد؛
سلامت عمومی دهان: سلامت لثهها در این روش عامل کلیدی است. فردی که مبتلا به بیماریهای لثه است، بافت لثه مناسبی برای حمایت از ایمپلنت ندارد؛
سلامت جسمی: افراد سیگاری، افراد مبتلا به دیابت یا بیماریهای قلبی و کسانی که در ناحیه سر و گردن پرتودرمانی انجام دادهاند باید بهصورت موردی توسط دندانپزشک ارزیابی شوند تا مشخص شود آیا گزینه مناسبی برای ایمپلنت هستند یا خیر.
انواع ایمپلنت دندان چیست؟
دستهبندیهای مختلفی برای انواع ایمپلنت دندان وجود دارد. ما در این قسمت انواع ایمپلنت دندان بر اساس نحوه کاشت را شرح خواهیم داد:
ایمپلنت ریشه ای شکل (Endosteal implants)
ایمپلنت ریشه ای شکل متداولترین نوع ایمپلنت است. در این نوع، سازه فلزی که عموماً از جنس تیتانیوم و سازگار با بدن است طی عمل جراحی داخل استخوان فک کار گذاشته میشود سپس اباتمنت و تاج روی آن قرار میگیرد. درواقع ایمپلنت ریشهای شکل جایگزین ریشه دندان میشود. یک یا چند تاج دندان میتوان روی یک ایمپلنت سوار کرد.
ایمپلنت سابپریوستال (Subperiosteal implants)
زمانی که استخوان فکتان تحلیل رفته باشد و تمایلی برای پیوند استخوان فک نداشته باشید، پزشکتان از این نوع ایمپلنت استفاده میکند. ایمپلنت سابپریوستال درواقع سازه فلزی است که بالا یا روی استخوان فک قرار میگیرد (بدون سوراخ کردن استخوان فک) تا بستر مناسب و محکمی برای سوارشدن تاجهای دندان ایجاد کند. این روش برای افرادی که کل دندانهای خود را از دست دادهاند مناسب است.
ایمپلنت چارچوب راموس
ایمپلنت چارچوب راموس را برخلاف ظاهرش میتوان در دسته ایمپلنتهای ریشهای شکل قرار داد. این ایمپلنت برای افرادی طراحی شده که تمام دندانهای فک پایین خود را از دست دادهاند و استخوان فکشان تحلیل رفته است. این نوع ایمپلنت یک سازه فلزی یکتکه است که پایههای آن طی عمل جراحی در دو انتهای فک (نزدیک دندان عقل) و قسمت جلویی فک کار گذاشته میشود و ریل آن درست بالای لثه قرار میگیرد تا تکیهگاه تاجهای دندان باشد.
مشاهده خدمات جرمگیری دندان در کلینیک دکتر مصطفوی
روشهای ایمپلنت دندان
برای کاشت ایمپلنت دندان میتوان از دو تکنیک استفاده کرد که بر اساس تعداد مراحل به آن تکمرحلهای و دومرحلهای میگویند. دندانپزشکتان باتوجهبه شرایط دهان و دندان و میزان هزینهای که در نظر گرفتهاید یکی از این دو روش را به شما پیشنهاد خواهد داد.
ایمپلنت یک مرحلهای (Non submerged)
ایمپلنت یک مرحلهای (non submerged) که به آن ایمپلنت immediate loading هم گفته میشود در سوئیس برای اولینبار اجرا شد. طی این روش در یک جراحی ایمپلنت در استخوان فک قرار داده میشود و بلافاصله تاج دندان روی آن سوار میشود. این روش گرانتر است و بیشتر برای ایمپلنت دندان های جلو استفاده میشود. تراکم بالای استخوان در ایمپلنت فوری اهمیت زیادی دارد؛ به همین دلیل بیشتر برای فک پایین استفاده میشود.
ایمپلنت دو مرحلهای (Submerged)
در ایمپلنت دو مرحله ای (submerged) ابتدا طی عمل جراحی ایمپلنت درون استخوان فک قرار داده میشود و بعد از بازه ۳ تا ۴ماهه که فرایند استخوانسازی و فیکس شدن ایمپلنت کامل شد اباتمنت و تاج روی آن قرار میگیرد. در این روش احتمال شل شدن ایمپلنت که به آن شکست ایمپلنت هم گفته میشود کمتر است و درصد موفقیت بالاتری دارد؛ اما ممکن است در آن بازه ۳ تا ۴ماهه جای خالی دندان برایتان آزاردهنده باشد.
مزایای ایمپلنت دندان
مزایای ایمپلنت دندان کم نیست؛ زیرا بین تمام درمانهایی که برای جایگزین دندان ازدسترفته وجود دارد بیشترین شباهت را به دندان طبیعی دارد، حتی ممکن است گاهی فراموش کنید که دندان طبیعی خودتان نیست. مزایا و دلایل ایمپلنت دندان شامل موارد زیر میشود:
- افزایش اعتمادبهنفس بهواسطه ظاهر طبیعی و زیباتر؛
- جلوگیری از تحلیل استخوان فک؛
- بهبود در گفتار با تلفظ صحیح بعضی از حروف؛
- افزایش توانایی جویدن؛
- ماندگاری بالا؛
- بهبود کیفیت زندگی.
- عوارض ایمپلنت دندان
مثل تمام روشهای درمانی ایمپلنت هم دارای عوارضی است؛ بنابراین لازم است شما با آگاهی کامل فرایند درمان را طی کنید. عوارض ایمپلنت دندان شامل موارد زیر میشود:
- بروز عوارض ناشی از بیهوشی مثل تهوع، استفراغ و خوابآلودگی؛
- آسیب به عصب یا حفره سینوسی؛
- عفونت
- عدم پیشرفت استخوانسازی و شکست فرایند ایمپلنت؛
- شلشدن یا شکستن ایمپلنت؛
- آسیب به دندانهای مجاور به دلیل عدم مهارت دندانپزشک.
شاید بپرسید ایمپلنت دندان درد دارد؟ یا خیر، در جواب این سؤال باید بگوییم حین جراحی بهخاطر داروی بیحسی چیزی را متوجه نخواهید شد؛ اما بعد از جراحی درد، تورم و خونریزی تا حدی طبیعی است؛ دردتان را میتوانید تا حد زیادی با ایبوپروفن کنترل کنید.
خدمات بلیچینگ دندان در کلینیک دکتر مصطفوی
مراقبتهای لازم پس از ایمپلنت دندان
مراقبت های لازم پس از ایمپلنت دندان مثل دندان طبیعی است؛ سختترین کار دنیا یعنی مسواک زدن را باید جدی بگیرید. بعد از هر وعده غذایی نخ دندان استفاده کنید. مصرف دهانشویه را جدیتر از قبل دنبال کنید. وضعیت سلامت دهان و دندانتان را مرتباً چک کنید تا ماندگاری این روش درمانی طولانیتر شود. در صورت رعایت نکات بهداشتی ایمپلنت تبدیل به درمان مادالعمر خواهد شد. هرچند احتمال شکستن ایمپلنت کم است اما پرهیز از خوردن غذاهای سخت میتواند در ماندگاری دندانتان موثر باشد.
نحوه آماده شدن برای انجام ایمپلنت دندان
قبل از انجام ایمپلنت لازم است توسط پزشک بررسی شوید تا مشخص شود آیا کاندیدای مناسبی برای ایمپلنت هستید یا خیر. اولین اقدام، ارزیابی سلامت دهان و دندانتان است؛ عکس رادیولوژی میتواند سرنخهای خوبی درباره این موضوع به پزشکتان بدهد.
اگر مبتلا به بیماریهای قلبی یا دیابت هستید یا در ناحیه سر و گردن پرتودرمانی شدهاید حتماً پزشکتان را در جریان بگذارید. سیگاری بودن میتواند درصد موفقیت ایمپلنت را کم کند؛ پس لازم است این موضوع را هم به پزشک اطلاع دهید.
یکی درگیر از نکات پیرامون نحوه آماده شدن برای انجام ایمپلنت دندان بررسی سینوس است؛ اگر پزشکتان از این موضوع غفلت کند ممکن است حین جراحی، سینوس آسیب ببیند و دردسرهایی برای شما به وجود بیاورد. در برخی از افراد برای جلوگیری از آسیب سینوس لازم است ابتدا جراحی لیفت سینوس انجام شود.
جنس ایمپلنت دندان چیست؟
بعد از توضیحات مفصلی که درباره این روش درمانی دادیم حتماً میپرسید جنس ایمپلنت دندان چیست، در حالت ایدئال جنس آن باید سازگار با بدن باشد و در برابر خوردگی و شکستگی مقاوم باشد. بهطورکلی ایمپلنتها یا از تیتانیوم ساخته میشوند یا از زیرکونیم. ایمپلنتهای تیتانیومی در مقایسه با ایمپلنتهای زیرکونیم متداولتر هستند. میزان حساسیت به تیتانیوم کم است؛ اما همچنان وجود دارد. در عوض امکان ایجاد حساسیت برای ایمپلنت زیرکونیا تقریباً صفر است؛ در نتیجه برای افرادی که به تیانتیم حساسیت دارند گزینه بسیار مناسبی است.
بهترین متخصص ایمپلنت دندان
بهترین متخصص ایمپلنت دندان متخصصی است که ارتباط خوبی با شما برقرار کند و تمام حرفهایتان را بشنود تا بتواند بهترین درمان را پیشنهاد کند. همچنین باید تمام اطلاعات لازم را بدهد تا در جریان کامل فرایند قرار بگیرید. دقت کنید دندانپزشکی که انتخاب میکنید طیف وسیعی از خدمات را ارائه دهد و نسبت به همه آنها اشراف و مهارت کافی داشته باشد. شناخت کامل پزشک به تفاوت انواع ایمپلنت دندان هم میتواند در انتخاب مناسبترین درمان مؤثر باشد. علاوه بر مهارت دندانپزشک فراهمکردن محیطی آرام و دلنشین میتواند در کاهش استرستان تأثیر بسزایی داشته باشد.
قیمت ایمپلنت دندان
قیمت ایمپلنت دندان باتوجهبه نوع آن و برندی که استفاده میشود متفاوت است. ایمپلنتهای سوئیسی گرانترین ایمپلنتهای موجود هستند اما ماندگاری بسیار بالایی دارند و در صورت مراقبت صحیح میتوانند مادامالعمر باشند. برای اطلاع دقیق از هزینه ایمپلنت دندان میتوانید با کلینیک دکتر مصطفوی تماس بگیرید. در روزهای شنبه تا چهارشنبه پاسخگوی شما خواهند بود. همچنین شمارههای تماس با این کلینیک ۸۸۶۷۷۵۲۳ و ۸۸۲۰۱۸۷۶ است.