ارتودنسی متحرک

دستگاه ارتودنسی متحرک

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با ارتودنسی ثابت یکی از رایج‌ترین روش‌های درمانی برای تراز و مرتب‌کردن دندان‌هاست. بااین‌حال، ارتودنسی متحرک نیز این روزها بین بیماران محبوبیت زیادی پیدا کرده است و بیشتر افرادی که به دنبال درمان محتاطانه‌تر و عملی‌تر هستند، این نوع ارتودنسی را ترجیح می‌دهند. اما ارتودنسی متحرک چیست؟ با ما همراه باشید تا در این مقاله از سایت دکتر مصطفوی به این سؤال پاسخ دهیم. همچنین در مورد مزایا، معایب، کاربردها و قیمت ارتودنسی صحبت کنیم. برای آگاهی از مزایا و معایب ارتودنسی ثابت با وبلاگ دکتر مصطفوی همراه باشید.

ارتودنسی متحرک دندان چیست؟ 

امروزه انواع مختلفی از دستگاه‌های ارتودنسی برای صاف و تراز کردن دندان‌ها وجود دارد. ارتودنسی متحرک دندان یکی از این گزینه‌هاست که قابل جابه‌جایی است و روی دندان‌ها ثابت نمی‌شود. این نوع ارتودنسی از یک صفحه پلاستیکی و سیم‌های متصل به آن تشکیل می‌شود. این سیم‌ها به دندان‌ها می‌چسبند و دستگاه محکم سر جای خود قرار می‌گیرد.

این نوع ارتودنسی برای بسیاری از افراد جذاب است و آن را به ارتودنسی ثابت ترجیح می‌دهند، زیرا می‌توانند هنگام غذا خوردن یا مسواک‌زدن، به‌راحتی آن را برای چند ساعت از دهان خود خارج کنند و مجدداً داخل دهان قرار دهند. ارتودنسی متحرک برای درمان اکثر مراجعه‌کنندگان مفید است؛ ولی بهتر است برای کسانی که دچار مشکلات خفیف تا متوسط هستند، انجام شود.

درمان ارتودنسی متحرک دندان چگونه انجام می‌شود؟ 

همان‌طور که گفتیم بریس‌های (braces) متحرک شامل یک صفحه پلاستیکی شفاف است که برای مرتب‌کردن دندان‌ها و اصلاح سایر مشکلات استفاده می‌شود. این صفحه پلاستیکی به همراه سیم‌هایی که به دندان متصل می‌شود، فشار کمی به دندان‌ها وارد می‌کنند تا به‌آرامی آن‌ها را به مکان ایدئال خود منتقل کنند. این مجموعه بریس دندانی نامیده می‌شود.

در یک دوره درمان ارتودنسی متحرک باید از چندین بریس متفاوت استفاده شود که هرچند هفته یکبار باتوجه‌به شرایط جدید دندان‌ها تعویض می‌شوند. شما باید در زمان‌های مشخص به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا میزان حرکت دندان‌های شما را محاسبه و سپس بریس جدیدی برایتان نصب کند.

اهمیت ارتودنسی متحرک 

هر یک از ما ممکن است به دلایل مختلف مثل وراثت، فک کوچک یا موارد دیگر ممکن است دندان‌های به‌هم‌ریخته، کج و نامرتب داشته باشیم. داشتن دندان‌های به‌هم‌ریخته باعث می‌شود خط لبخند ما زیبا و مرتب نباشد و بدین ترتیب باعث کاهش اعتمادبه‌نفس ما در تعاملات اجتماعی و … شود.

همچنین رعایت بهداشت مناسب برای دندان‌هایی که فضای کافی ندارند و به‌شدت به یکدیگر چسبیده‌اند، مشکل و احتمال پوسیدگی این نوع دندان‌ها زیاد است. اهمیت ارتودنسی متحرک در درمان بسیاری از این مشکلات دندانی، افزایش اعتمادبه‌نفس، امکان رعایت بهداشت مناسب و کاهش احتمال پوسیدگی دندان است.

کاربرد ارتودنسی متحرک 

ارتودنسی متحرک کاربردهای زیادی دارد که برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:

  • بستن شکاف بین دندان‌ها یا ایجاد فاصله بین دندان‌های به‌هم‌چسبیده؛
  • تنظیمات جزئی در تراز دندان‌ها و فک بالا و پایین نسبت به یکدیگر؛
  • درمان مکمل ارتودنسی ثابت و جلوگیری از حرکت مجدد دندان‌ها؛
  • حرکت‌دادن دندان‌ها به‌منظور درمان کجی و نامرتبی آن‌ها؛
  • درمان جلو یا عقب بودن دندان‌ها نسبت به یکدیگر.

البته ممکن است پزشک شما پس از معاینه و بررسی مشکلات دهان و دندان، تشخیص دهد که استفاده از ارتودنسی ثابت مفیدتر از نوع متحرک است.

سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

مراحل انجام ارتودنسی متحرک 

مراحل ارتودنسی متحرک شامل سه مرحله زیر است:

  1. برای انجام ارتودنسی متحرک شما باید ابتدا به متخصص این نوع درمان مراجعه کنید. دندانپزشک ابتدا دندان‌های شما را معاینه می‌کند. سپس باتوجه‌به نتیجه ارزیابی‌ها، برنامه درمانی شما مشخص می‌شود. این برنامه شامل نوع ارتودنسی مناسب، طول درمان، هزینه و … است؛
  2. در مرحله دوم پزشک با استفاده از قالب‌ها و سایر اسکن‌های دندانی، از دهان و دندان‌های شما قالب‌گیری می‌کند. سپس این قالب‌ها به لابراتوار فرستاده می‌شوند. لابراتوار بریس موردنظر را آماده می‌کند و شما باید مجدداً به دندانپزشک مراجعه کنید؛
  3. در مرحله آخر پزشک بریس را در دهان شما قرار می‌دهد و آن را کاملاً منطبق بر دندان‌ها تنظیم می‌کند. در غیر این صورت تغییرات مدنظر اتفاق نمی‌افتد. همچنین آموزش‌ها و نکات مراقبتی را به شما توضیح می‌دهد. شما باید پس از مدت مشخصی مجدداً برای تهیه بریس جدید به کلینیک مراجعه کنید.

انواع روش‌های ارتودنسی متحرک 

انواع ارتودنسی متحرک شامل موارد زیر است:

دستگاه ارتودنسی برای پیشگیری

این نوع ارتودنسی بیشتر برای کودکان استفاده می‌شود تا از به‌هم‌ریختگی دندان‌ها در سنین بالاتر جلوگیری شود. برای مثال اگر فرزند شما فک کوچکی دارند باید از گسترش‌دهنده‌های کام استفاده کنید. این نوع ارتودنسی برای گسترش فک با اعمال فشار ملایم روی دندان‌های آسیاب استفاده می‌شود.

دستگاه ارتودنسی برای درمان

این نوع ارتودنسی‌های متحرک با اعمال فشار به فک بالا یا پایین و دندان‌ها باعث حرکت آن‌ها به مکان صحیح می‌شوند و به اصلاح ناهماهنگی‌ها کمک می‌کند.

دستگاه ارتودنسی برای حفظ نتایج درمان

این نوع دستگاه‌های ارتودنسی که به‌عنوان نگهدارنده شناخته می‌شوند، در پایان درمان برای حفظ دندان‌ها در موقعیت خود و برای اینکه دندان‌ها دوباره نامرتب نشوند، استفاده می‌شوند. وظیفه اصلی آن‌ها این است که پس از برداشتن ارتودنسی ثابت، دندان‌ها را در یک راستا نگه دارند.

مزایای ارتودنسی متحرک 

استفاده از ارتودنسی متحرک یا ثابت چالشی است که احتمالاً شما هم هنگام انتخاب هریک از آن‌ها با آن مواجه می‌شوید. درحالی‌که آگاهی از مزایا و معایب این روش درمان می‌تواند شما را در انتخاب بهترین گزینه راهنمایی کند.

موارد زیر برخی از مهم‌ترین مزایای ارتودنسی متحرک است:

  • ارتودنسی متحرک به‌راحتی قابل جابه‌جایی هستند و می‌توانید هر زمان که بخواهید آن‌ها را بردارید؛
  • قیمت ارتودنسی متحرک ارزان‌تر از ارتودنسی ثابت است و برای تراز مناسب دندان‌ها نیز به زمان کمتری نیاز دارد؛
  • به دلیل شفاف بودن ظاهری خوشایند و زیباتر به همراه دارد و برخلاف ارتودنسی ثابت توجه کمتری جلب می‌کند؛
  • ارتودنسی متحرک در هدایت رشد به‌خصوص در مورد تغییر شکل استخوان فک در طول دوره رشد، کمک‌کننده است؛
  • استفاده از این نوع ارتودنسی کم تهاجمی‌تر و ایمن‌تر است، زیرا نیروی زیادی به دندان‌ها و فک اعمال نمی‌کند و فقط باعث حرکات آهسته دندان‌ها می‌شود. ضمن اینکه به‌راحتی می‌توان هنگام مسواک زدن آن را خارج کرد و مانع از پوسیدگی دندان و عفونت لثه شد.

معایب ارتودنسی متحرک 

معایب و عوارض ارتودنسی متحرک شامل موارد زیر است:

  • هنگام استفاده از بریس‌های متحرک به‌ویژه مدل شفاف نمی‌توانید غذا و نوشیدنی‌های اسیدی و شیرین بخورید، چراکه ممکن است به بریس‌ها بچسبند، باعث کدر شدن آن‌ها شوند و نهایتاً پلاک‌ها را خراب کنند؛
  • برای انجام فعالیت ورزشی نیز باید آن را خارج کنید؛
  • ممکن است پس از نصب بریس‌ها در اطراف زبان یا لثه خود احساس ناراحتی یا سوزش داشته باشید. در این شرایط پزشک باید دهان شما را معاینه و بریس‌ها را اصلاح کند؛
  • ممکن است پس از نصب ارتودنسی متحرک احساس ناراحتی کنید. زیرا مقداری از فضای دهان شما توسط یک صفحه پلاستیکی اشغال می‌شود. همچنین ممکن است هنگام صحبت‌کردن دچار مشکل شوید یا دهان شما بیش از حد معمول بزاق تولید کند. اصلاً جای نگرانی نیست همه این موارد طبیعی است و پس از یک تا دو روز به‌مرورزمان رفع می‌شوند؛
  • ممکن است پس از خارج‌کردن ارتودنسی متحرک، به هر دلیلی آن را گم کنید یا باعث شکستن آن‌ها شوید.

هزینه ارتودنسی متحرک 

هزینه ارتودنسی متحرک هر فردی نسبت به فرد دیگر متفاوت است؛ زیرا برنامه درمانی، شدت و پیچیدگی مشکلات افراد با هم متفاوت است. به‌طورکلی هزینه این روش درمانی تحت‌تأثیر عواملی مانند تعرفه‌های دندانپزشکی، جنس و کیفیت مواد اولیه، اعتبار و تجربه دندانپزشک و طول زمان درمان بستگی دارد و ممکن است قیمت ارتودنسی متحرکی که برای درمان شما اعلام شود، با مراجعه‌کننده دیگر متفاوت باشد.  

متخصص ارتودنسی متحرک دندان کیست؟ 

همان‌طور که گفتیم برای انجام این روش درمانی باید به متخصص ارتودنسی متحرک مراجعه کنید. اما متخصص ارتودنسی متحرک کیست؟ ارتودنتیست، مسئول ارزیابی و تعیین نوع درمان مناسب است. اگر ارتودنسی متحرک برای شما مناسب بود، پس از قالب‌گیری آن را برای شما نصب می‌کند. همچنین در طول درمان ارتودنتیست به طور منظم پیشرفت دهان و دندان‌های شما را بررسی می‌کند تا مطمئن شود بریس‌های متحرک مطابق برنامه درمانی عمل می‌کنند.

محدودیت‌‌های استفاده از ارتودنسی متحرک 

ارتودنسی متحرک برای اصلاح همه مشکلات مناسب نیست و محدودیت‌هایی دارد. محدودیت های استفاده از ارتودنسی متحرک عبارتنداز:

  • فقط برخی از انواع ناهنجاری دندان‌ها با ارتودنسی متحرک درمان می‌شوند و سایر مشکلات به دستگاه‌های ثابت نیاز دارند؛
  • هنگام ترمیم چرخش‌ها، لازم است ابتدا کمی فضا برای تراز دندان‌ها پس از چرخش ایجاد شود؛
  • تراز نهایی دندان غیرممکن است. یعنی می‌توان دندان هم‌تراز را تا زمانی که استحکام استخوان ایجاد می‌شود در جای خود نگه داشت؛ اما تراز آن‌ها با استفاده دستگاه‌های متحرک غیرممکن است؛
  • انتقال دندان‌های خلفی به داخل شکاف‌هایی که پس از کشیدن دندان باقی می‌ماند، با این روش غیرممکن است. زیرا ارتودنسی متحرک نیروی کمتری اعمال می‌کند. به‌طورکلی دستگاه ارتودنسی متحرک برای موارد شدید مناسب نیست؛ زیرا به نیروی بالایی نیاز دارند؛

طول درمان ارتودنسی متحرک 

طول درمان ارتودنسی متحرک به نوع و شدت مشکل، میزان شلوغی و به‌هم‌ریختگی دندان‌ها، تراز فک و … بستگی دارد. دندانپزشک هنگام برنامه‌ریزی برای درمان طول درمان را به شما اطلاع می‌دهد. اگر دندان‌ها فقط به حرکت کمی نیاز دارند، ممکن است در 3 تا 6 ماه مشکل شما درمان شود. بااین‌حال، اگر مشکلات شدیدتری مانند فک نامرتب یا فاصله زیاد بین دندان‌های خود دارید، دوره درمان حتی ممکن است سال‌ها طول بکشد.

چند ساعت در روز باید از ارتودنسی متحرک استفاده کرد؟  

اکثر بیمارانی که از این نوع ارتودنسی استفاده می‌کنند می‌پرسند برای دستیابی به نتایج موردنظر چند ساعت در روز باید از ارتودنسی متحرک استفاده کرد؟ متخصصان توصیه می‌کنند حداقل 22 ساعت و بیشتر ساعات روز باید از ارتودنسی متحرک استفاده کنید و فقط برای غذاخوردن و تمیزکردن آن‌ها را از دهان خارج کنید.

ارتودنسی متحرک برای چه کسانی مناسب است؟

بیایید به این سؤال پاسخ دهیم که ارتودنسی متحرک برای چه کسانی مناسب است؟ اکثر بیمارانی که نیاز به درمان ارتودنسی دارند، می‌توانند از ارتودنسی متحرک استفاده کنند. این نوع ارتودنسی می‌تواند طیف وسیعی از مشکلات دندانی را درمان کند.

حتی کودکان نیز می‌توانند از این نوع درمان استفاده کنند. اکثر والدین هم به دلیل راحتی بیشتر و امکان استفاده مناسب از نخ دندان، این درمان را برای فرزندانشان انتخاب می‌کنند. همچنین ازآنجایی‌که این نوع درمان زیباتر، راحت‌تر و به دلیل شفاف بودن، نامرئی نیز هستند بزرگسالان نیز آن را ترجیح می‌دهند.

>