مشکلات ناشی از دندانهای مصنوعی سنتی، باعث افزایش محبوبیت پروتز دندان بر پایه ایمپلنت شده است. با استفاده از این پروتزها، توانایی جویدن تا حد بسیار خوبی افزایش مییابد. ما در این مقاله قصد داریم دو نوع ثابت و متحرک این پروتزها را به شما معرفی کنیم و درباره مزایا و معایب هرکدام صحبت کنیم. لطفاً تا انتها همراهمان باشید.
انواع پروتز دندان بر پایه ایمپلنت
اگر تمام دندانهای فک بالا یا پایین خود را از دست دادهاید، پروتز دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت، میتواند یکی از روشهای درمانی مناسب برای شما باشد. طی این روش درمانی، ایمپلنتها در استخوان فک کار گذاشته میشود و دندان مصنوعی روی این ایمپلنتها قرار میگیرد. اگر دندان مصنوعی با استفاده از اتچمنتهای میلهای یا گرد، روی ایمپلنت قرار بگیرد، امکان خارجکردن آن وجود دارد که به آن پروتز متحرک بر پایه ایمپلنت گفته میشود؛ اما اگر دندان مصنوعی به ایمپلنتها پیچ شوند و امکان جابهجایی آنها وجود نداشته باشد، به آن پروتز ثابت گفته میشود که در ادامه توضیحات تکمیلی درباره پروتز دندانی کامل یا دست دندان کامل بر پایه ایمپلنت ارائه خواهیم داد.
پروتزهای دندانی متحرک بر پایه ایمپلنت
پروتزهای دندانی متحرک بر پایه ایمپلنت، در مقایسه با دندانهای مصنوعی سنتی، ثبات بیشتری دارند. در این روش درمانی از تعداد ایمپلنتهای کمتری (2 تا 4 ایمپلنت) استفاده میشود؛ بنابراین، مقرونبهصرفهتر است. دندان مصنوعی متحرک بر پایه ایمپلنت ،مابین دندان مصنوعی سنتی و پروتز ثابت بر پایه ایمپلنت است و دارای برخی از ویژگیهای هر دو است. در این قسمت قصد داریم به مزایا، معایب، اجزا و روند درمانی این پروتز اشاره کنیم.
مزایای پروتزهای دندانی متحرک بر پایه ایمپلنت
مزایای پروتزهای دندانی متحرک بر پایه ایمپلنت باعث شده است تا استفاده از آن روزبهروز بیشتر شود. این مزایا شامل موارد زیر هستند:
- جلوگیری از لغزش و جابهجایی دندان مصنوعی: استفاده از ایمپلنتهایی که در استخوان فک کار گذاشته میشوند، مانع از لغزش و حرکت دندان مصنوعی میشود؛ بنابراین بهراحتی میتوانید لبخند بزنید، بجوید و عطسه کنید.
- جلوگیری از تحلیل استخوان: ازدستدادن حتی یک دندان، باعث تحلیل استخوان میشود. ایمپلنتی که جایگزین ریشه دندان میشود، مانع از تحلیل استخوان شده و باعث حفظ فرم طبیعی صورت میشود.
- درمان مادامالعمر: پروتزهای سنتی، 5 تا 7 سال یکبار باید تعویض شوند؛ اما پروتزهای دندانی متحرک بر پایه ایمپلنت، در صورت مراقبت صحیح تا دههها قابلاستفاده هستند؛
- بهبود فرایند جویدن: با پروتز دندان بر پایه ایمپلنت تا 90 درصد، توانایی شما برای گاززدن و جویدن بهبود مییابد.
- درصد بالای موفقیت: ایمپلنتها، بهترین راهحل برای جایگزینی جای خالی دندان هستند. درصد موفقیت کاشت ایمپلنت، بالای 95 درصد است.
معایب پروتزهای دندانی متحرک بر پایه ایمپلنت
در کنار مزایا، لازم است درمورد معایب پروتزهای دندانی متحرک بر پایه ایمپلنت هم، مطالبی را عنوان کنیم تا در تصمیمگیری برای انتخاب روش درمانی درست، همراهتان باشیم. این معایب شامل موارد زیر هستند:
- این پروتزها گرانتر از، دست دندان مصنوعی معمولی هستند.
- کاشت پروتز دندان بر پایه ایمپلنت، در دسته درمانهای تهاجمی قرار میگیرد که بهوسیله جراحی انجام میشود و مانند تمام جراحیها ممکن است، درگیر عوارض آن شوید.
- اگر به بیماریهای لثه، خودایمنی یا دیابت، مبتلا باشید؛ گزینه مناسبی برای این نوع پروتزها نیستید.
- در صورت رعایت نکردن نکات بهداشتی، امکان تشکیل پلاکهای باکتریایی اطراف اتچمنتها، وجود دارد.
- در هفتههای اول استفاده از این پروتزها، باید کمی صبور باشید؛ زیرا چند هفته تا چند ماه، زمان لازم است تا به این پروتزها عادت کنید.
روند درمان پروتزهای دندانی متحرک بر پایه ایمپلنت
روند درمان پروتزهای دندانی متحرک بر پایه ایمپلنت، مشابه ایمپلنتهای معمولی است؛ اما با کمی تفاوت. در اولین مرحله، پزشک با استفاده از تصویربرداری و عکس ایکس¬-ری، وضعیت دهان و استخوان فک شما را بررسی میکند تا بهترین روش درمانی را تجویز کند. در مراجعه بعدی، پزشکتان طی یک عمل جراحی، با خراشهای کوچکی که روی لثه ایجاد میکند، ایمپلنتها را در استخوان فک قرار میدهد.
بعد از جراحی، یک بازه زمانی 3 تا 6 ماهه نیاز است که استخوان اطراف ایمپلنت، رشد کند و باعث ثابتشدن آن شود. طی این مدت میتوانید از پروتزهای موقت استفاده کنید. بعد ازاین بازه زمانی، پزشکتان مجدد خراشهای کوچکی روی لثه ایجاد میکند و اتچمنتها را روی آن قرار میدهد. در مرحله بعدی، قالب دهانتان گرفته میشود و با توجه به آن، دندانهای مصنوعی ساخته میشوند. بعد از ساختهشدن این دندانها، میتوانید آنها را در دهانتان قرار دهید و از لبخند زیبایتان لذت ببرید.
اجزای پروتز متحرک بر پایه ایمپلنت
اجزای پروتز متحرک بر پایه ایمپلنت شامل سه بخش اصلی است که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد:
- ایمپلنت: ایمپلنتها، همان سازههای پیچ مانندی هستند که طی جراحی در استخوان فک کار گذاشته میشوند و از اجزای مشترک انواع پروتز دندان بر پایه ایمپلنت است.
- اباتمنت یا اتچمنت: اباتمنت یا اتچمنتها، به دو شکل میلهای و توپی موجودند که رابط بین ایمپلنت و دندان مصنوعی هستند. اتچمنتها درواقع باعث ثبات دندان مصنوعی در دهان میشوند.
- دندان مصنوعی: دندانهای مصنوعی، در آخرین مرحله روی اتچمنتها قرار میگیرد. دندان مصنوعی مطابق قالب دهان شما در آزمایشگاه ساخته میشود.
پروتزهای دندانی ثابت بر پایه ایمپلنت
یکی دیگر از انواع پروتز دندان بر پایه ایمپلنت، پروتزهای ثابت هستند که در دهان فیکس میشوند و قادر به خارج کردن آنها نیستید. این پروتزها، شباهت بسیار زیادی به دندانهای طبیعی دارند. پروتزهای ثابت در مقایسه با پروتزهای متحرک، تعداد بیشتری ایمپلنت نیاز دارند (معمولاً 4 عدد یا بیشتر). متداولترین روش برای قراردادن پروتزهای دندانی ثابت، روش All-on-4 است؛ یعنی استفاده از 4 ایمپلنت بهعنوان تکیهگاه برای قوس کامل دندانی.
نحوه مراقبت از آنها، قدری حساستر از پروتزهای متحرک است؛ زیرا در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، منجر به ایجاد پلاکهای باکتریایی در دهان میشود. در ادامه، توضیحات کاملتری درباره مزایا و معایب این پروتزها ارائه خواهیم کرد.
مزایای پروتزهای دندانی ثابت بر پایه ایمپلنت
مزایای پروتزهای دندانی ثابت بر پایه ایمپلنت، باعث میشود تا پزشکان حین انتخاب روش درمانی، نگاه ویژهتری به آن داشته باشند. این مزایا شامل موارد زیر هستند:
- دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت، مشابهترین پروتز به دندانهای طبیعی است.
- ازآنجاییکه این دندانها به لثه پیچ میشوند، توانایی جویدن تا صددرصد بهبود مییابد.
- استفاده پروتزهای ثابت در فک بالا به دلیل عدم پوشانندگی سقف دهان، باعث درک بهتری از طعمها میشود.
- لازم نیست شبها هنگام خواب یا برای تمیزکردن از دهانتان خارج کنید.
- در روش all-on-4، معمولاً نیازی به پیوند استخوان نیست.
- در صورت مراقبت صحیح، میتوانید مادامالعمر از آن استفاده کنید.
معایب پروتزهای دندانی ثابت بر پایه ایمپلنت
ثابتشدن دندان مصنوعی روی ایمپلنت، درعینحال که میتواند مزایای فوقالعادهای داشته باشد، همزمان میتواند مشکلاتی را هم در پی داشته باشد؛ زیرا این ثابتماندن دندان به توجه ویژهای برای رعایت بهداشت دهان و دندان نیاز دارد. در صورت رعایت نکردن نکات بهداشتی، ممکن است پلاکهای باکتریایی اطراف دندان مصنوعی، شکل بگیرد که سلامت کلی دهان را تحت تأثیر قرار دهد؛ بنابراین، لازم است از دهانشویههای ضدباکتری استفاده کنید. سایر معایب پروتزهای دندانی ثابت بر پایه ایمپلنت، مشابه نوع متحرک آن است که در قسمتهای قبل به آن اشاره کردیم.
روند درمان پروتزهای دندانی ثابت بر پایه ایمپلنت
روند درمان پروتزهای دندانی ثابت بر پایه ایمپلنت، مشابه پروتزهای متحرک است؛ یعنی مراحل زیر را باید طی کنید:
- مشاوره؛
- جراحی کاشت ایمپلنت؛
- دوره 3 تا 6 ماهه التیام و بهبودی؛
- قالبگیری و ساخت پروتز دائمی.
تنها تفاوت پروتزهای ثابت با متحرک، در این است که دندان مصنوعی با کمک پیچهایی به ایمپلنت محکم میشود و قادر به خارجکردن آن نیستید.
اجزای پروتز ثابت بر پایه ایمپلنت
اجزای پروتز ثابت بر پایه ایمپلنت شامل موارد زیر است:
- سازه تیتانیومی (فیکسچر) که در استخوان فک کار گذاشته میشود؛
- اباتمنت؛
- پروتز دندان مصنوعی؛
- پیچهایی برای ثابتکردن دندان مصنوعی روی ایمپلنت.
مقایسه پروتزهای دندانی ثابت و متحرک بر پایه ایمپلنت
در آخر برای مقایسه پروتزهای دندانی ثابت و متحرک بر پایه ایمپلنت جدولی را آماده کردهایم تا راحتتر تصمیم بگیرید:
پروتز متحرک بر پایه ایمپلنت |
پروتز ثابت بر پایه ایمپلنت |
|
توانایی جویدن |
بهبود توانایی جویدن تا 90 درصد |
بهبود توانایی جویدن تا 100 درصد |
تمیزکردن دندانها |
برای تمیزکردن باید از دهان خارج شود. |
با مسواک، خمیردندان و نخ دندان باید تمیز شود. |
رژیم غذایی |
همچنان در خوردن خوراکیهای سخت باید مراعات شود. |
امکان خوردن خوراکیهای سختتر وجود دارد. |
جابهجایی یا لغزیدن دندانها |
احتمال جابهجاییهای بسیار کم وجود دارد. |
امکان لغزیدن وجود ندارد. |
تعداد ایمپلنتهای موردنیاز برای کاشت |
2 تا 4 عدد |
4 عدد یا بیشتر |
هزینه |
پروتز متحرک بر پایه ایمپلنت، مقرونبهصرفهتر از پروتز ثابت بر پایه ایمپلنت است. |
|
ظاهر |
پروتزهای ثابت، ظاهر طبیعیتری دارند. |
|
جلوگیری از تحلیل استخوان |
هر دو در جلوگیری از تحلیل استخوان موثر هستند. |
کلام پایانی
استفاده از پروتز دندان بر پایه ایمپلنت، تا حد زیادی از مشکلات دندانهای مصنوعی سنتی میکاهد. ما در این مقاله سعی کردیم، مزایا و معایب این روش درمانی را به طور کامل بررسی کنیم تا در انتخاب روش درمانیتان کمک حالتان باشیم.
در نهایت، لازم است تا این نکته را خاطرنشان شویم که برای رضایت حداکثری از کاشت ست کامل دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت، لازم است به پزشک مجرب و معتمد مراجعه کنید. ما در کلینیک دکتر مصطفوی، ضمن برخورداری از پرسنل مجرب و تجهیزات بهروز، آماده برطرفکردن مشکلات دهان و دندان شما هستیم. برای مشاوره و تعیین نوبت با ما تماس بگیرید.