مزایای پروتز دندان شکسته

پروتز دندان شکسته

دندان شما هم شکسته است و می‌خواهید بدانید پروتز دندان شکسته امکان پذیر است؟ دندان شکسته مشکلی است که گاهی به دنبال حوادث و آسیب‌های مختلف بروز می‌کند. شکستن دندان می‌تواند چالش‌های زیادی برای سلامتی ایجاد کند و شما باید هر چه سریع‌تر با استفاده از روش‌های پروتز دندان شکسته، آن را ترمیم کنید. در این مقاله از سایت دکتر مصطفوی درباره پروتز دندان شکسته، علت، روش‌ها، انواع، مزایا و معایب آن صحبت می‌کنیم. در ادامه مقاله نیز به این سوال پاسخ می‌دهیم که پروتز دندان شکسته چگونه انجام می‌شود؟ با ما همراه باشید.

آیا پروتز دندان شکسته امکان پذیر است؟

بله پروتز دندان شکسته امکان‌پذیر است و انواعی از روش‌ها برای انجام آن وجود دارد. هر یک از این روش‌ها که در ادامه مقاله بررسی خواهیم کرد، مزایا و معایب خود را دارد. شما می‌توانید با در نظر گرفتن همه این موارد و شرایط شخصی خود یکی از آن‌ها را انتخاب کنید. اگر دندان شکسته‌ای دارید، مطالعه این مقاله می‌تواند به شما در تصمیم‌گیری مناسب کمک کند.

پروتز دندان شکسته چیست؟

‌اما پروتز دندان شکسته چیست؟ به‌طور کلی پروتز دندان به وسیله‌ای گفته می‌شود که برای ترمیم دندان‌ها استفاده می‌شود و یکی از خدمات پرکاربرد در حیطه‌ی دندانپزشکی زیبایی است. معمولا دندان‌ها به دلیل آسیب‌ها و حوادث ممکن است دچار شکستگی یا لب‌پریدگی شوند و بخش قابل‌توجهی از کارکرد و زیبایی ظاهری خود را از دست بدهند. در این شرایط پروتز دندان علاوه بر اینکه ظاهر زیبایی برای دندان‌ شکسته به ارمغان می‌آورد، کارایی آن را نیز بازمی‌گرداند.

با تکنولوژی مدرن، ترمیم یا جایگزینی دندان شکسته یک روش نسبتا ساده است. اینکه کدام روش پروتز را انتخاب می‌کنید اغلب به وضعیت دندان‌ها، شرایط شما و وضعیت اقتصادی‌تان بستگی دارد. دندانپزشکان می‌توانند در مورد اینکه کدام گزینه برایتان مناسب است، شما را راهنمایی کنند.

علت پروتز دندان شکسته چیست؟

علت پروتز دندان شکسته جایگزین‌کردن یا ترمیم دندان‌هایی است که به دلیل آسیب‌های مختلف دچار شکستگی یا لب‌پریدگی شده‌اند. کاربرد پروتز دندان فراتر از بهبود ظاهر دندان‌ها و حفظ لبخند زیباست، در واقع پروتز دندانی می‌تواند سلامت دهان و دندان شما را نیز حفظ کند.

یک دندان شکسته می‌تواند بر توانایی جویدن تاثیر بگذارد، خطر ابتلا به بیماری‌های مرتبط با لثه را افزایش دهد، بر سلامت استخوان فک تأثیر بگذارد و دندان‌های دیگر را نیز در معرض خطر قرار دهد. به همین خاطر انجام پروتز و ترمیم آن بسیار ضروری و مهم است. اگر به سلامت و ظاهر خود اهمیت می‌دهید، حتما برای ترمیم دندان شکسته خود اقدام کنید.

روش‌های پروتز دندان شکسته چیست؟

وقتی دندان به دنبال آسیب یا حوادث دچار شکستگی می‌شود، قسمتی از مینای دندان جدا می‌شود. این قسمت جدا‌شده ممکن است بسیار بزرگ باشد و به دنبال آن به ریشه‌ی دندان نیز آسیب وارد شود یا دندان قابل استفاده نباشد. در این شرایط ممکن است دندانپزشک مجبور به برداشتن دندان برای جلوگیری از آسیب بیشتر و از بین بردن خطر عفونت شود.

سپس معمولاً با روش‌هایی مانند ایمپلنت یا بریج آن را جایگزین می‌کنند تا زیبایی لبخند و کارایی دندان را دوباره به‌دست آورید. گاهی قسمت شکسته‌شده کوچک یا در حد لب‌پریدگی است. در این شرایط دندانپزشک فقط لبه‌های تیز و ناصاف دندان را می‌تراشد و از روش‌هایی مانند نصب روکش یا باندینگ برای ترمیم قسمت جداشده استفاده می‌کند.

انواع پروتز برای دندان شکسته

انواع پروتز برای دندان شکسته

انواع مختلفی از پروتز‌های دندانی وجود دارد که می‌توان آن‌ها را با توجه به شرایط شما برای ترمیم دندان شکسته استفاده کرد. انواع پروتز برای دندان شکسته شامل موارد زیر است:

روکش دندانی
روکش دندان پوسته‌ی نازکی است که مانند کلاهکی روی دندان چسبانده می‌شود. روکش‌ها معمولا از فلز، پرسلن، سرامیک یا ترکیبی از فلز و سرامیک ساخته می‌شوند. روکش‌های پرسلن محبوب‌تر هستند زیرا شفافیت دندان‌های طبیعی و استحکام بالایی دارد.

روکش‌ها یک راه حل نسبتا دائمی برای پروتز دندان شکسته هستند، زیرا معمولا بین 10 تا 15 سال یا حتی بیشتر در صورت نگهداری صحیح، دوام می‌آورند. هرچند ممکن است به مرور روکش ترک بخورد، دچار لب‌پریدگی شود یا از سطح دندان طبیعی جدا شود.

باندینگ
باندینگ دندانی، روشی بدون درد برای ترمیم دندان‌های شکسته است. در این روش از رزین کامپوزیت همرنگ دندان برای ترمیم شکستگی‌های محدود استفاده می‌شود. رزین کامپوزیت طی فرآیند مشخصی در قسمت شکسته‌شده قرار می‌گیرد و بدین ترتیب ظاهر و عملکرد دندان طبیعی دوباره بدست می‌آید.

باندینگ را می‌توان برای دندان‌های جلو و عقب استفاده کرد و معمولاً تنها در یک جلسه انجام می‌شود. در صورت شکستگی یا لب‌پریدگی مجدد، می‌توان آن را به راحتی تعمیر کرد. هرچند باندینگ مانند دندان طبیعی مستعد لکه‌شدن است اما در صورت مراقبت صحیح می‌تواند چندین سال دوام بیاورد. رزین در رنگ‌های مختلف موجود است و دندانپزشک رنگی که مطابق با دندان‌های طبیعی شما است را به‌کار می‌برد.

ایمپلنت
ایمپلنت در صورتی که قسمت بزرگی از مینای دندان شکسته شود، استفاده می‌شود. در این شرایط ابتدا باقیمانده دندان طبیعی که دیگر قابل ترمیم نیست خارج می‌شود و فرایند نصب ایمپلنت آغاز می‌شود. بسیاری از دندانپزشکان بر این باورند که ایمپلنت دندان بهترین راه برای جایگزینی دندان‌های ازدست‌رفته است.

بریج دندان
همانطور که از نام آن پیداست، بریج دندانی برای پر کردن شکافی است که در اثر شکستن تعدادی از دندان‌ها ایجاد می‌شود. یک بریج در دو انتهای فضای خالی به دندان‌های طبیعی متصل می‌شود، سپس دندان‌های مصنوعی به شکل ثابت روی آن قرار می‌گیرند.

دندان مصنوعی
دندان‌های مصنوعی مانند دندان‌های طبیعی به نظر می‌رسند و به راحتی از دهان خارج می‌شوند. همچنین نسبت به سایر روش‌ها بسیار ارزان‌تر و مقرون به صرفه‌ هستند. در صورتی که چند دندان شما دچار شکستگی باشند، می‌توانید از این روش استفاده کنید.

مزایای پروتز دندان شکسته چیست؟

همانطور که اشاره کردیم پروتز دندان شکسته ضروری و مهم است. اما علاوه بر اهمیت آن، مزایایی نیز به دنبال دارد. مزایای پروتز دندان شکسته شامل موارد زیر می‌شود:

ظاهر زیبا و طبیعی
از آنجایی که از موادی مانند پرسلن، سرامیک یا رزین کامپوزیت برای پروتز دندان شکسته استفاده می‌شود، ظاهری زیبا و شبیه دندان‌های طبیعی دارند. در نتیجه لبخندی درخشان برای شما به ارمغان می‌آورند و باعث افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس نیز می‌شود.

نتایج سریع
یکی از مزایای پروتز دندان این است که بدون نیاز به جلسات زیاد و دوره نقاهت نتایج قابل مشاهده هستند. در بیشتر موارد، تنها یک یا دو جلسه دندانپزشکی لازم است، سپس می‌توانید از ظاهر جدید دندان‌های خود لذت ببرید. ایمپلنت تنها روشی است که نیاز به زمان طولانی‌تری برای مشخص‌شدن نتایج است.

پروتز دندان شکسته چگونه انجام میشود؟

تسکین درد و سایر علائم
دندانی که ضربه خورده‌ و دچار شکستگی شده‌است می‌تواند بسیار دردناک باشد. پروتز دندان شکسته می‌تواند علائم التهاب، حساسیت و درد دندان را کاهش دهد.

تضمین سلامت دستگاه گوارش
داشتن دندان‌های سالم نه تنها برای سلامت دهان و حفظ ظاهر مهم است، بلکه برای سلامت دستگاه گوارش نیز مهم است. شکستگی دندان می‌تواند بر توانایی جویدن صحیح تأثیر بگذارد و منجر به بروز بیماری‌های گوارشی شود. پروتز دندان شکسته با ترمیم دندان سلامت دستگاه گوارش را تضمین می‌کند.

ماندگاری بالا
روش های پروتز دندان شکسته معمولا دوام و ماندگاری بسیار طولانی دارند و تنها با مراقبت و محافظت روزانه، ممکن است بین 15 تا 20 سال دوام داشته‌باشند.

معایب پروتز دندان شکسته چیست؟

پروتز دندان شکسته هرچند ضروری است و مزایای زیادی نیز به دنبال دارد اما معایبی نیز دارد. معایب پروتز دندان شکسته عبارتند از:

آسیب‌پذیری

پروتز‌های دندانی نیز مانند دندان طبیعی نیاز به مراقبت منظم دارند و مستعد آسیب‌پذیری هستند. در صورتی غذاهای سفت و ترد یا مواد غیرخوراکی گاز بزنید، ممکن است پروتزها دچار لب‌پریدگی شوند. هرچند این ترک‌ها یا لب‌پریدگی‌ها قابل ترمیم هستند اما می‌توانند طول عمر پروتزها را کاهش دهند.

تهاجمی‌ و دائمی بودن

برای نصب روکش یا باندینگ روی دندان‌های شما، دندانپزشک باید لایه بسیار نازکی از مینای دندان را بتراشد. در غیر این صورت دندان‌ها غیرطبیعی و بیش‌ازحد بزرگ به نظر می‌رسند. همین اتفاق باعث می‌شود پروتز دندان شکسته دائمی و برگشت‌ناپذیر باشد.

هزینه زیاد

یکی از معایب پروتزهای دندانی هزینه زیاد آن‌ها است. هرچند روش‌های مختلف پروتز هزینه‌های متفاوتی دارند، برای مثال ایمپلنت نسبت به سایر روش‌ها هزینه بیشتر و دندان مصنوعی هزینه کمتری دارد. هزینه هر روش به عوامل مختلفی بستگی دارد.

حساسیت دندان‌ها

هنگامی که دندانپزشک مینای دندان را برای نصب پروتز دندان می‌تراشد، می‌تواند باعث افزایش حساسیت دندان به نوشیدنی‌ها و غذاهای خیلی سرد و گرم شود. با این حال، حساسیت دندان اغلب خفیف و موقتی است یا اصلاً اتفاق نمی‌افتد.

پروتز دندان شکسته به چه شکل است؟

با توجه به اینکه چه نوعی از پروتز را برای ترمیم دندان شکسته خود انتخاب می‌کنید، روش انجام آن نیز متفاوت است. به غیر از روش باندینگ که معمولا در یک جلسه انجام می‌شود، سایر روش‌ها مانند نصب روکش یا بریج در دو جلسه انجام می‌شوند. ابتدا قالبی از دندان‌ها ساخته می‌شود و برای لابراتوار فرستاده می‌شود. سپس در جلسه بعد روی دندان‌ها نصب می‌شود. فرآیند انجام ایمپلنت با سایر روش‌ها متفاوت و طولانی‌تر است.

مراحل پروتز دندان شکسته

مراحل پروتز دندان شکسته با توجه به اینکه قصد انجام کدام روش پروتز را داشته باشید، متفاوت است. در ادامه مراحل اجرای روش‌های مختلف را بررسی می‌کنیم:

روکش

در اولین ویزیت، دندانی که قرار است روکش شود، معاینه می‌شود. در صورت وجود پوسیدگی، خطر عفونت یا آسیب به پالپ دندان دندانپزشک ابتدا باید ریشه را درمان کند. در مرحله بعدی قسمت‌های شکسته دندان و اطراف آن تراشیده و صاف می‌شوند تا فضایی برای قرارگیری روکش ایجاد شود.

سپس از دندان موردنظر و دندان‌های اطراف قالب‌گیری می‌شود، این کار به این خاطر انجام می‌شود که روکش با سایر دندان‌ها سازگار باشد. در فاصله بین دو جلسه قالب‌ها به لابراتوار فرستاده می‌شوند و معمولاً در عرض دو تا سه هفته روکش آماده می‌شود. در ویزیت دوم روکش دندان شکسته با مواد مخصوصی به دندان چسبانده می‌شود.

باندینگ

در مرحله اول دندانپزشک برای محافظت از سایر دندان‌ها یک تکه نوار پلاستیکی نازک به نام نوار مایلار را روی آن‌ها قرار می‌دهد. در مرحله بعدی یک ماده شیمیایی مخصوص به سطح دندان‌ها اعمال می‌شود تا آن را زبر کند. این ماده نقش حالت‌دهنده دارد و کمک می‌کند مواد باندینگ به مینای دندان بچسبند. سپس دندانپزشک رزین را در لایه‌ها متعددی روی سطح شکسته‌شده قرار داده و شکل می‌دهد. برای محکم‌شدن رزین کامپوزیت روی دندان از نوعی اشعه مخصوص استفاده می‌شود. درنهایت، دندانپزشک سطح دندان باندینگ‌شده را پولیش می‌کند.

ایمپلنت

ابتدا یک پیچ تیتانیومی در استخوان فک قرار می‌گیرد. سپس ممکن است دندانپزشک، اباتمنتی که تاج را نگه می‌دارد، اضافه کند. اگر استخوان اطراف ایمپلنت نیاز به ترمیم داشته‌باشد، مدتی بعد اباتمنت اضافه می‌شود. درنهایت روکش به اباتمنت چسبانده می‌شود.

روش های پروتز دندان شکسته

مراقبت‌های بعد از پروتز دندان شکسته

پس از پروتز دندان شکسته نیاز به انجام مراقبت‌های خاصی نیست. با این حال، مراقبت و محافظت معمولی باید به شکل منظم انجام شود تا دوام و ماندگاری آن افزایش یابد. مراقبت های بعد از پروتز دندان شکسته شامل موارد زیر می‌شود:

مسواک‌زدن دندان‌هایتان دو بار در روز به‌ویژه در اطراف ناحیه‌ایی که پروتز شده اصلی‌ترین نکته برای مراقبت از پروتز است. همچنین تلاش کنید کاملا دقیق و صحیح مسواک بزنید و روزانه بین دندان‌ها را نخ دندان بکشید.

اگر به دلیل تراش مینا دندان‌ها به گرما یا سرما حساس شده‌اند، از خمیردندان مخصوص دندان‌های حساس استفاده کنید.

از خوردن و گازگرفتن غذاهای سفت و ترد خودداری کنید، زیرا ممکن است باعث آسیب‌دیدن پروتز شود.

اگر در خواب دندان‌هایتان را روی هم فشار می‌دهید، بهتر است از محافظ مخصوص برای دندان‌هایتان استفاده کنید.

قیمت پروتز دندان شکسته

هزینه پروتز دندان شکسته در زمان‌های مختلف و با توجه به روش مدنظر شما متغیر است. به‌طور کلی هزینه‌های دندانپزشکی تحت‌تاثیر عوامل بسیاری مانند کیفیت مواد اولیه، تعداد دندان‌های مدنظر برای درمان، مهارت و تجربه دندانپزشک و تعرفه‌های دندانپزشکی بستگی دارد. به همین دلیل قیمت پروتز دندان شکسته ثابت نیست و هزینه دقیق آن را باید از دندانپزشک خود بپرسید.

جمع‌بندی

شکستگی دندان یک اتفاق ناگوار و بسیار ناراحت‌کننده است که تاثیر زیادی بر سلامت دهان و دندان شما می‌گذارد. خوشبختانه پروتز دندان شکسته امکان پذیر است و می‌تواند لبخند و احساستان نسبت به ظاهر خود را بهبود بخشد. همچنین می‌تواند سلامت دهان و دندان شما را تضمین کند و از مشکلات مربوط به گوارش و بیماری لثه پیشگیری کند. برای انتخاب روش مناسب برای پروتز دندان شکسته خود ابتدا به دندانپزشک مراجعه کنید، پزشک شما را راجع به اینکه پروتز دندان شکسته به چه شکل است؟ راهنمایی می‌کند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

>