عصب کشی دندان یک راه درمانی برای بهبود شرایط دهان و دندان است. زیرا با این روش، دندانپزشک پالپ دندان را بهطور کامل از بخش تاج و ریشه تخلیه کرده و از پیشرو عفونت جلوگیری میکند. یکی از دغدغههای همه افراد در چنین شرایطی هزینههای دندانپزشکی و هزینه عصب کشی دندان است. از طرفی علاوه بر هزینه عصبکشی، برخی هزینههای جانبی از قبیل روکش و مانند آن نیز وجود دارد، که در صورت لزوم و صلاحدید دندانپزشک به هزینه نهایی افزوده میشود. در این مقاله قصد داریم دربارۀ تعرفه عصب کشی دندان صحبت کرده و عوامل مؤثر بر آن را بررسی کنیم.
هزینه عصب کشی و پر کردن دندان برای بزرگسالان چقدر است؟
در شرایطی که پالپ دندان آسیب دیده باشد و ترمیم و درمان آن ممکن نباشد، تنها راهی که میتوان از خراب شدن کامل دندان جلوگیری کرد، تخلیه دندان و تمیز کردن آن حفره است. آسیب دیدن پالپ ممکن است بر اثر آسیبدیدگی دندان، بیماری لثه، رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان، رشد غیرنرمال دندان عقل و… بهوجود آید. در چنین شرایطی بهتر است در صورت امکان، قبل از کشیدن دندان، آن را عصبکشی کنید؛ زیرا کشیدن دندان باعث بروز مشکلاتی میشود. تحلیل رفتن لثه، اختلال در قدرت تکلم، تراکم استخوان فک، کاهش قدرت جویدن و…از شایعترین مشکلات پس از کشیدن دندان است. سؤالی که برای همه افراد بهوجود میآید درباره قیمت عصب کشی دندان است. این تعرفه به عوامل مختلفی بستگی دارد. در ادامه این عوامل و تأثیر آنها را بر هزینه عصب کشی دندان ذکر میکنیم.
شدت پوسیدگی دندان
میزان پوسیدگی دندان و عفونت در کانال ریشه، در هزینه نهایی اثرگذار است. در بعضی از شرایط، میزان پوسیدگی به حدی است که عصب کشی امکانپذیر نبوده و باید دندان را کشید. کشیدن دندان راحتتر است و بیمار هم مجبور به پرداخت هزینه زیادی نخواهد بود؛ ولی در حالت کلی، هرچه میزان پوسیدگی بیشتر باشد، هزینه درمان آن نیز بیشتر میشود؛ زیرا اگر پوسیدگی زیاد باشد، نیاز به پر کردن سه سطحی بوده و اگر پوسیدگی کمتری داشته باشد، با پر کردن یک سطحی نیز میتوان دندان را درمان کرد.
موقعیت و محل قرارگیری دندان
همانطور که میدانید، دندانهای جلو و عقب دارای تعداد ریشههای متفاوتی هستند. دندانهای جلویی فقط یک ریشه و دندانهای آسیاب سه ریشه دارند. هرچه تعداد ریشه بیشتر باشد، هزینه نیز بیشتر میشود. پس برای عصب کشی دندان جلویی نسبت به دندانهای عقب، هزینه کمتری لازم است. از طرفی، دسترسی به دندانهای جلویی راحتتر از دندانهای آسیاب و عقبی است. دسترسی دشوار به دندان، روند درمان را نیز سخت و پیچیده میکند. پس دسترسی و موقعیت دندان، روی هزینه تأثیر زیادی دارد.
متریال استفاده شده برای پر کردن دندان
طبیعی است، مادهای که برای ترمیم و درمان دندان استفاده میشود، از لحاظ تعرفه متفاوت باشد. ماده آمالگام و کامپوزیت برای پر کردم حفرههای تخلیه شده دندان استفاده میشود؛ اما این دو ماده بهدلیل تفاوتهایی که دارند، قسمت یکسانی نداشته و با هم فرق دارند. پس باتوجه به اینکه از کدام مواد برای ترمیم و پر کردن دندان استفاده میشود، هزینه درمان نیز کاهش یا افزایش مییابد.
آمالگام استحکام و دوام زیادی دارد؛ اما از طرفی دیگر رنگ آن با رنگ دندان متفاوت بوده و از لحاظ ظاهری، زیبایی کمتری دارد. از طرفی، کامپوزیت همرنگ دندان بوده و زیبایی دهان و دندان را حفظ میکند. با این توضیحات میتوان نتیجه گرفت که ماده آمالگام برای دندانهای خلفی مناسب است و از کامپوزیت برای دندانهای قدامی استفاده میشود.
انجام مجدد عصب کشی
گاهی اوقات، دندانی که قبلاً عصب کشی یا پر شده یا هر درمان دیگری روی آن انجام شده است، به عصب کشی مجدد نیاز پیدا میکند. در چنین شرایطی، کار دندانپزشک سختتر و پیچیده میشود. بدیهی است که هزینه عصب کشی نیز بیشتر میشود.
نیاز به درمانهای دیگر بعد از عصب کشی
در برخی موارد، دندانها آسیب بیشتری دیدهاند و علاوه بر عصب کشی، لازم است تا درمانهای دیگری نیز انجام شود. به عنوان مثال در شرایطی ممکن است هزینه بازسازی دیواره و عصب کشی دندان به هزینه درمان، اضافه شود.
ویزیت و دستمزد دندانپزشک
همانطور که میدانید، دندانپزشک عمومی در مقایسه با دندانپزشک متخصص، هزینه کمتری برای ویزیت بیماران دریافت میکند. در واقع هر چه تخصص و تجربه دندانپزشک بیشتر باشد، تعرفه خدمات نیز متفاوت است.
تعداد کانال دندان و هزینه عصب کشی دندان
دندانهای انسانها یک کاناله، دو کاناله و سه کاناله هستند. در حالت کلی، دندانهایی که در جلو قرار گرفتهاند، یک کانال و دندانهای عقب، سه کانال دارند. بدیهی است که برای عصب کشی دندانهای سه کاناله، نیاز به زمان و انرژی بیشتری است و دندانپزشک کار بیشتری روی دندان انجام خواهد داد. بنابراین تعرفه عصبکشی دندانهای یک کاناله از دندانهای سه کاناله کمتر است.
هزینههای جانبی و احتمالی
برای تشخیص دقیق میزان پوسیدگی، لازم است که عکسهای رادیوگرافی و اشعه ایکس از دندان تهیه شود. پس از جمله هزینههای جانبی که ممکن است مجبور به پرداخت آن شوید، هزینه تصویربرداری است.
همچنین در شرایطی، میزان پوسیدگی دندان بسیار زیاد بوده و دندانپزشک به ناچار قسمت زیادی از دندان را میتراشد. در چنین حالتی، بخشی از دندان که باقی مانده است، امکان نگهداری متریال پر کننده را ندارد. در چنین شرایطی، دندانپزشک از قطعهای فلزی یا پلاستیکی به نام پست استفاده میکند. این قطعه استحکام زیادی دارد و درون دندان قرار میگیرد. به پست، پین تقویتی نیز میگویند. از طرفی دیگر برخی هزینهها مانند درمان ریشه دندان، بیهوشی، هزینههای اورژانس و… نیز ممکن است به هزینه عصب کشی دندان افزوده شوند.
هزینه عصب کشی و پر کردن دندان برای کودکان چقدر است؟
در حالت کلی، هزینه پرداختی برای عصب کشی دندان شیری در مقایسه با دندان دائمی کمتر است. اما هزینه عصب کشی دندان کودکان نیز مانند بزرگسالان به عوامل مختلفی بستگی دارد. از جمله این عوامل میزان پوسیدگی، موقعیت قرارگیری دندان، تعداد کانالهای دندان و ضعیت ریشههای آن است. از دیگر عوامل مؤثر بر این نوع درمان، روشهایی است که به کار میرود. در ادامه آنها را شرح میدهیم.
پالپوتومی
پالپوتومی زمانی انجام میشود که دندان کودک دچار پوسیدگی و عفونت شده است؛ ولی هنوز میتوان آن را حفظ کرد. در این روش تنها بخشی از پالپ دندان که آسیب دیده است، برداشته میشود. در پالپوتومی، قسمتهای سالم دندان سرجای خود باقی میماند تا همچنان زنده بماند.
پالپکتومی
این روش زمانی انجام میشود که دندان بهطور کامل آسیب دیده و دچار عفونت شده است. در چنین حالتی، تمامی پالپ دندان برداشته میشود. دندان سرجای خود میماند ولی دیگر زنده نیست. هزینه این روش در مقایسه با روش پالپوتومی بیشتر است.
فلورایدتراپی
فلورایدتراپی برای جلوگیری از پوسیدگی دندان انجام میشود. در این روش، فلوراید را به سطح دندان اعمال میکنند. فلورایدتراپی علاوه بر اینکه هزینه کمی داشته و زمان محدودی را صرف میکند، باعث میشود از برخی هزینهها در آینده نیز پیشگیری شود.
فیشورسیلانت
در این روش درمانی قسمت سطح جونده دندانهای آسیاب با مادهای به نام سیلانت پر شده و از پوسیدگی دندان جلوگیری میشود. با انجام این روش درمانی، میتوان از بروز هزینههای احتمالی پوسیدگی و ترمیم در آینده جلوگیری کرد.
متریال استفاده شده برای پر کردن
همانطور که در بخش قبلی نیز گفتیم، برای پر کردن دندان از آمالگام یا کامپوزیت استفاده میکنند که باتوجه به اینکه دندان با کدام مواد پر شود، هزینه آن متفاوت خواهد بود.
روکش دندان کودکان
برای کودکان معمولاً از روکشهای ضد زنگ و موقت استفاده میشود؛ زیرا پس از افتادن دندان شیری و درآمدن دندان دائمی، دیگر نیازی به روکش نیست.
علت تفاوت قیمت در هزینه عصب کشی دندان چیست؟
در این مقاله عوامل تأثیرگذار در هزینه عصب کشی دندان را بررسی کردیم؛ اما در شرایطی خاص این هزینه متفاوت بوده و ممکن است، کمتر باشد. علت این تفاوت قیمت عبارتند از:
- بیمه و پرداخت هزینه عصب کشی دندان: شرکتهای بیمه اغلب بخشی از هزینههای عصبکشی را پرداخت میکند. باتوجه به شرایط شرکت بیمه این هزینه متفاوت است.
- کلینیک دولتی یا خصوصی: باتوجه به اینکه به کدام مرکز درمانی مراجعه میکنید. هزینهها متفاوت است. علاوه بر ویزیت و دستمزد پزشک که در کلینیکهای دولتی و خصوصی متفاوت است. باید به این نیز توجه کنید که مرکز درمانی که به آن مراجعه کردهاید با کدام شرکت بیمه قرار دارد.
- دکتر عمومی و متخصص: همانطور که اشاره کردیم دستمزد پزشک باتوجه به تخصصی که دارد کمتر یا بیشتر میشود. مراجعه به پزشک عمومی هزینه متفاوتی در مقایسه با ویزیت دندانپزشک متخصص دارد.
هزینههای عصب کشی دندان مشمول حق بیمه میشوند؟
تعرفه عصب کشی دندان با بیمه، باتوجه به شرکت بیمهای که با آن قرارداد دارید، متفاوت است. علاوه بر بیمهتکمیلی، برخی از بیمههای پایه مانند بیمه تأمین اجتماعی، بیمه سلامت و خدمات درمانی نیروهای مسلح نیز قسمتی از هزینه این نوع درمان را به بیمهشدگان پرداخت میکنند. در صورتی که میخواهید بهطور دقیق از میزان پوشش بیمه مطلع شوید، بهتر است با مراکز درمانی که با شرکت بیمه درمانی شما قرارداد دارند، مراجعه کرده و تعرفه و میزان حمایت بیمه را از آنها استعلام بگیرید.
کلام آخر
در این مقاله از کلینیک دکتر مصطفوی، درمورد هزینه عصب کشی و پر کردن دندان بزرگسالان و کودکان صحبت کردیم. در صورتی که تجربه هرکدام از روشهای درمانی را دارید، لطفاً آن را با ما به اشتراک بگذارید. ضمن اینکه میتوانید سؤالهای خود در این مورد را در قسمت نظرات بپرسید تا به آنها پاسخ داده شود.