مراحل ایمپلنت دندان

مراحل انجام ایمپلنت دندان

مراحل ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان یکی از انواع پروتزهای دندانی ثابت است که توسط یک پایه تیتانیومی به استخوان فک شما متصل می‌شود. اگر دندان‌های خود را از دست داده‌اید، ایمپلنت‌های دندانی جایگزین مناسبی برای آن‌ها هستند. زیرا ظاهر و عملکرد آن‌ها شبیه دندان‌های طبیعی است و کاملا بدون حرکت و ثابت است. با وجود مزایای زیاد، طولانی بودن فرآیند ایمپلنت دندان یکی از معایب این روش است و برای کاشت ایمپلنت باید مراحل زیاد و طولانی را پشت سر بگذارید. در این مقاله از سایت دکتر مصطفوی راجع به مراحل کاشت ایمپلنت دندان صحبت می‌کنیم. با ما همراه باشید.

پروسه کاشت ایمپلنت دندان

ایمپلنت در واقع یک پیچ تیتانیومی است که از طریق جراحی در عمق استخوان فک کاشته می‌شود و شبیه ریشه مصنوعی برای پروتز دندانی عمل می‌کند. وقتی ایمپلنت با استخوان اطراف ترکیب شود، بسیار قوی است و می‌تواند از پروتز دندان پشتیبانی کنند. ایمپلنت‌های دندانی یک پایه محکم برای تاج دندان، بریج یا دنچر فراهم می‌کنند و به همین خاطر می‌توانند جایگزین یک دندان از دست رفته، چندین دندان از دست رفته یا حتی همه دندان‌های شما شوند.

ایمپلنت دندان که روشی برای جایگزینی دندان‌های از دست‌رفته است، علاوه بر پیچ تیتانیومی شامل یک تاج دندان نیز هست. این تاج دندان کاملا ثابت است و دارای ماندگاری طولانی‌مدت است، به طوریکه ممکن است تا آخر عمر نیز دوام داشته ‌باشد. ثبات و ماندگاری طولانی باعث می‌شود، این ایمپلنت‌ها از نظر ظاهر و عملکرد بسیار شبیه به دندان طبیعی باشند.

پروسه کاشت ایمپلنت دندان با معاینه و مشاوره با پزشک شروع می‌شود. در این مرحله پزشک سابقه پزشکی شما را بررسی می‌کند؛ زیرا برخی بیماری‌های زمینه‌ای و شرایط پزشکی ممکن است بر نتیجه کاشت ایمپلنت تاثیر بگذارد. برای مثال اگر به بیماری‌های لثه مبتلا هستید، ابتدا باید برای درمان آن اقدام کنید. همچنین ممکن است لازم باشد علاوه بر متخصص ارتودنسی به متخصص گوش، حلق و بینی، پریودنتیست، جراح دهان و دندان و متخصص پروتز دندان مراجعه کنید.

در طول مشاوره اولیه، برای معاینه دقیق باید رادیولوژی یا سی‌تی اسکن نیز انجام دهید. پس از معاینه اولیه پزشک همچنین راجع به هزینه کاشت ایمپلنت و سایر هزینه‌های جانبی مثل هزینه پیوند استخوان و کشیدن دندان با شما صحبت می‌کند؛ اما سوال اکثر بیماران این است که مراحل ایمپلنت دندان چقدر طول می کشد؟ زمان مورد نیاز برای صفر تا صد مراحل ایمپلنت دندان حداکثر دو سال طول می‌کشد و کاملا به شدت مشکلات و وضعیت دندان‌های شما بستگی دارد.

مراحل انجام ایمپلنت دندان شامل هفت مرحله کشیدن دندان، پیوند استخوان، کاشت پایه ایمپلنت، ریکاوری، نصب اباتمنت، نصب تاج موقت و تاج دائمی است که البته انجام همه این مراحل برای هر بیماری ضروری نیست. برای مثال همه افراد نیاز به پیوند استخوان ندارند. پزشک شما تعیین خواهد کرد که آیا نیاز به پیوند استخوان برای قراردادن ایمپلنت دندان خود دارید یا خیر. در ادامه مقاله به طور کامل با هر یک از مراحل ایمپلنت دندان آشنا می‌شویم.

کشیدن دندان خراب شده و آسیب دیده

کشیدن دندان آسیب‌دیده اولین گام برای ایمپلنت دندان است. کشیدن دندان گاهی به راحتی و طی چند دقیقه انجام می‌شود؛ اما گاهی با توجه به عوامل مختلف ممکن است بسیار پیچیده باشد. به طوریکه گاهی برای خارج‌کردن دندان آسیب‌دیده نیاز به انجام جراحی وجود دارد. برای مثال برای خارج‌کردن دندان‌های نهفته یا دندان‌های به شدت آسیب‌دیده باید جراحی لثه انجام شود.

اگر دندان در وضعیت بحرانی قرار داشته‌باشد و برای خارج‌کردن آن نیاز به انجام جراحی یا سایر روش‌ها باشد، هزینه و مدت زمان انجام ایمپلنت دندان افزایش می‌یابد. بدین ترتیب، هرچه فرآیند کشیدن دندان پیچیده‌تر باشد، هزینه بیشتر و دوره درمان طولانی‌تری به دنبال خواهد داشت. همچنین همه افراد نیاز به کشیدن دندان ندارند، زیرا گاهی دندان به دلایل مختلف خود‌به‌خود در محل ایمپلنت از بین می‌رود و دیگر نیازی به کشیدن دندان نخواهید داشت.

پیوندهای استخوانی

گاهی قبل از انجام جراحی کاشت ایمپلنت ممکن است دندانپزشک انجام پیوند استخوان را برای افزایش میزان استخوان سالم در محل ایمپلنت توصیه کند. انجام پیوند استخوان برای ایمپلنت‌های دندان زمانی لازم است که استخوان فک استحکام کافی برای حمایت از ایمپلنت را نداشته باشد. معمولا پیوند استخوان در مواقعی که دندان‌ها سال‌ها پیش از بین رفته است و استخوان فک تخریب‌شده انجام می‌شود. 

برای انجام پیوندهای استخوانی دو روش وجود دارد. در روش اول، معمولاً استخوان را از قسمت دیگری از بدن گرفته و به استخوان فک پیوند می‌زنند یا از استخوان مصنوعی استفاده می‌کنند. در روش دوم، پزشکان با استفاده از یک روش جراحی بدن را وادار می‌کنند تا سلول‌های استخوانی بیشتری در محل موردنظر بسازد. طی این جراحی، با استفاده از یک سری پین‌ها و پیچ‌ها شکافی در استخوان ایجاد می‌شود و باعث می‌شود بدن برای پرکردن شکاف‌ها استخوان بیشتری بسازد. 

پیوند استخوان باعث ضخیم‌شدن استخوان فک و حمایت از ایمپلنت می‌شود؛ اما به  میزان قابل توجهی باعث افزایش طول فرآیند ایمپلنت دندان می‌شود. معمولاً بهبود استخوان فک پس از پیوند بین 4 تا 12 ماه طول می‌کشد و برای اطمینان از بهبودی کامل و پیشرفت رضایت‌بخش نیاز به چندین جلسه مراجعه و پیگیری خواهید داشت. 

پروسه کاشت ایمپلنت دندان

قرار دادن پایه های فلزی ایمپلنت

پس از کشیدن دندان و تقویت استخوان فک، باید فیکسچر تیتانیومی طی یک عمل جراحی داخل استخوان فک قرار بگیرد. این فیکسچر تیتانیومی کاملا با استخوان ترکیب می‌شود و باعث ثبات دندان مصنوعی می‌شود. برای ساخت فیکسچر از تیتانیوم استفاده می‌شود، زیرا بسیارقوی و با استحکام است و در عین حال بسیار سبک است و اصلا در بدن احساس نمی‌شود. همچنین برخلاف سایر روش‌ها مثل بریج، هیچگونه آسیبی به دندان‌های طبیعی مجاور وارد نمی‌کند.

برای شروع جراحی کاشت ایمپلنت، ابتدا با استفاده از تزریق IV، تزریق موضعی یا آرامبخش عمومی ناحیه مورد نظر بی‌حس می‌شود. در مرحله بعد، برشی در لثه‌ شما ایجاد می‌شود تا استخوان فک نمایان شود. سپس دندانپزشک از یک مته کوچک برای ایجاد سوراخ در استخوان فک استفاده می‌کند تا فیکسچر تیتانیومی را داخل آن قرار دهد. پس از قرارگیری فیکسچر داخل استخوان، ناحیه موردنظر بخیه زده می‌شود. این فرآیند جراحی حداکثر دو ساعت طول می‌کشد.

درد پس از جراحی معمولاً با استفاده از داروهای مسکن بدون نسخه قابل کنترل است؛ اما در صورت احساس درد شدید به دندانپزشک خود اطلاع دهید. شما باید طی یک یا دو هفته پس از جراحی برای برداشتن بخیه‌ها مجددا به مطب پزشک مراجعه کنید. پس از آن ممکن است تا شش هفته طول بکشد تا محل جراحی کاملا بهبود یابد و در این مدت پیروی از دستورالعمل‌های دندانپزشک ضروری است. در غیر این صورت ممکن است پروسه کاشت ایمپلنت شکست بخورد.

مراقبت و ریکاوری برای استخوان سازی

پس از قرارگیری فیکسچر داخل استخوان فک فرآیند استئواینتگراسیون شروع می‌شود. استئواینتگراسیون فرآیندی است که در آن بافت‌ها و استخوان فک رشد کرده و با فیکسچر تیتانیومی ترکیب می‌شوند. ممکن است این فرآیند چندین ماه طول بکشد؛ اما به ایجاد یک پایه محکم برای دندان مصنوعی جدید شما کمک می‌کند و باعث می‌شود فیکسچر کاملا شبیه ریشه دندان طبیعی عمل کند.

پایه ایمپلنت زیست سازگار است، به این معنی که بدن شما نباید آن را در طول فرآیند جوش‌خوردن پس بزند و به بخشی دائمی از استخوان فک شما تبدیل خواهد شد. با این حال، استعمال دخانیات در این مدت ممکن است باعث شکست کل فرآیند شود، بنابراین ضروری است که قبل از شروع مراحل ایمپلنت دندان سیگار را ترک کنید. معمولا فرآیند استئواینتگراسیون برای فک پایین سه تا شش ماه و برای فک بالا تا هفت ماه طول می‌کشد.

قرار دادن و نصب اباتمنت

پس از بهبودی لثه‌ها بعد از جراحی، شما باید مجددا برای تکمیل مراحل نهایی و نصب اباتمنت به دندانپزشکی مراجعه کنید. اباتمنت معمولا از پرسلن، فولاد ضد‌زنگ، زیرکونیا، طلا یا تیتانیوم ساخته می‌شود و به عنوان آداپتوری عمل می‌کند که تاج را به ایمپلنت متصل می‌کند. اباتمنت باعث حمایت بیشتر از تاج دندان و اتصال بهتر تاج به ایمپلنت می‌شود.

 در این مرحله دندانپزشک لثه‌ها را باز می‌کند تا ایمپلنت نمایان شود. سپس اباتمنت را به پایه متصل می‌کند و بافت لثه اطراف اباتمنت را می‌بندد. در برخی موارد، دندانپزشک ممکن است، اباتمنت را در طول جراحی اولیه ایمپلنت دندان بچسباند. در هر صورت، نصب اباتمنت ضروری است؛ زیرا را در مقایسه با زمانی که تاج مستقیما به ایمپلنت متصل می‌شود، خطر شل‌شدن یا ترک‌خوردن تاج تحت فشار جویدن را کاهش می‌دهد.

نصب و اتصال تاج های موقت

نصب تاج‌های موقت و دائمی آخرین مرحله از مراحل ایمپلنت دندان است و ساخت تاج دائمی شما به حدود شش هفته زمان نیاز دارد. بنابراین پزشکان پیشنهاد می‌کنند تا زمان آماده‌شدن تاج‌ دائمی از یک تاج موقت برای پرکردن جای خالی دندان خود استفاده کنید. هنگامی که دهان و محل نصب اباتمنت به طور کامل بهبود یافت و استخوان‌بندی نیز کامل شد، فرآیند قالبگیری برای ایمپلنت دندان آغاز می‌شود. طی این فرآیند، دندانپزشک از دهان و دندان‌های شما چند قالب مختلف تهیه می‌کند و از این قالب‌ها در لابراتوار برای ساخت تاج دندان موقت یا دائمی استفاده می‌شود.

نصب و اتصال تاج های دائمی

تاج دندان بخش خارجی ایمپلنت دندان است که ظاهر و عملکردی شبیه دندان طبیعی دارد. تاج دائمی درواقع به عنوان پوششی است که روی ایمپلنت قرار می‌گیرد و به عنوان دندان جایگزین عمل می‌کند. تاج دندان معمولا یا با استفاده از مواد مخصوص روی ایمپلنت سیمان می‌شود یا روی اباتمنت پیچ می‌شود.این نوع تاج‌ها معمولاً از ترکیب نوعی آلیاژ فلزی به نام PFM و پرسلن ساخته می‌شود. درنهایت تاج دندان از دندان طبیعی نیز محکم‌تر است و در صورت ترک‌خوردن قابل تعویض است.

قبل از قراردادن تاج‌های دائمی، دهان شما نیاز به زمان دارد تا بهبود یابد. برای بسیاری از بیماران، این دوره چندین ماه طول می‌کشد اما ممکن است شش ماه یا بیشتر نیز طول بکشد تا دندانپزشک شما پیشرفت شما را تا زمانی که استخوان فک به اندازه کافی بهبود یابد و مراحل ایمپلنت به پایان برسد، ارزیابی می‌کند. درنهایت در مورد زمان ملاقات نهایی و نصب تاج دائمی تصمیم‌گیری می‌کند.

جمع بندی

اگر دندان خود را به دلیل تصادف، ضربه شدید یا کشیدن دندان از دست داده‌اید و نمی‌توانید از سایر روش‌های درمانی مثل ترمیم ریشه استفاده کنید، ایمپلنت دندان روش مناسبی است. ایمپلنت یکی از انواع پروتزهای ثابت است که از سه بخش فیکسچر، اباتمنت و تاج دائمی تشکیل می‌شود. ایمپلنت تقریبا یک روش درمانی تهاجمی، بسیار گران قیمت و طولانی مدت است؛ اما به دلیل قرارگیری فیکسچر داخل استخوان فک، کاملا شبیه دندان طبیعی است. در این مقاله تلاش کردیم شما را با مراحل ایمپلنت دندان آشنا کنیم تا اگر قصد انجام این روش را دارید از فرآیند آن آگاه باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر، اطلاع از هزینه‌ها، مشاوره با پزشکان متخصص و معاینه می‌توانید به کلینیک دکتر مصطفوی مراجعه کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

>