عوارض کوتاه مدت و بلندمدت ایمپلنت دندان

عوارض احتمالی ایمپلنت

ممکن است عوارض و خطرات ایمپلنت دندان تردیدتان را برای استفاده از این روش درمانی بیشتر کند. ما می‌خواهیم در این مقاله ریسک های کاشت ایمپلنت دندان را بررسی کنیم و به سوال اساسی عوارض ایمپلنت دندان چیست پاسخ می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهیم تا بتوانید به‌درستی تصمیم بگیرید که آیا استفاده از آن برای شما مناسب است یا خیر.

این روش درمانی در چند دهه اخیر دستخوش تغییراتی شده تا عوارض احتمالی ایمپلنت به کمترین میزان برسد. اگر نسبت به عوارض و خطرات ایمپلنت دندان نگران هستید لطفا تا انتها همراهمان باشید تا به‌تمامی سوال‌های ذهنی‌تان پاسخ دهیم.

ریسک ها و عوارض کاشت ایمپلنت دندان

قبل از پرداختن به سوال مشکلات ایمپلنت چیست لازم است توضیح مختصری درباره ایمپلنت بدهیم. ایمپلنت سازه فلزی است که طی عمل جراحی جایگزین ریشه دندان ازدست‌رفته می‌شود تا پایه محکمی برای قراردادن پروتز دندان ایجاد شود. به این سازه فلزی فیکسچر هم گفته می‌شود.

ازآنجایی‌که ایمپلنت جزء درمان‌های تهاجمی محسوب می‌شود لازم است قبل از تصمیم به انجام آن از عوارض و خطرات آن اطلاع پیدا کنید.  مشکلات و خطرات این درمان تهاجمی به دو دسته عوارض طولانی مدت ایمپلنت دندان و عوارض کوتا‌ه‌مدت (عوارض چند روز ابتدایی ایمپلنت) تقسیم می‌شوند. در ادامه توضیحاتی پیرامون هریک ارائه خواهیم کرد.

عوارض کوتاه مدت و چند روز ابتدایی ایمپلنت دندان

در همین ابتدا این نکته را متذکر شویم که 5 تا 7 روز پس از جراحی درد و تورمی که با داروهای مسکن کنترل شود طبیعی است؛ اما سایر علائم و عوارض می‌توانند نشانه خطر باشند. این نشانه‌های خطر شامل موارد زیر هستند:

  • عفونت در محل جراحی:‌ عفونت ممکن است در حین جراحی یا بعد از آن ایجاد شود. علت عفونت می‌تواند بیماری‌های خودایمنی، مصرف دخانیات و بهداشت بد دهان و دندان باشد؛
  • جابه‌جایی‌های کوچک ایمپلنت: اگر سازه فلزی ثبات لازم در استخوان فک را نداشته باشد ممکن است کمی جابه‌جا شود (در ایمپلنت‌های فوری محتمل‌تر است)؛
  • حساسیت به فلز: برخی افراد به آلیاژ تیتانیوم حساسیت نشان می‌دهند. تورم، ازدست‌دادن چشایی و سوزن‌سوزن‌شدن نشان از حساسیت است؛
  • پس‌زدن فوری ایمپلنت: اگر پزشکتان بدون توجه به شرایط استخوان فکتان اقدام به کاشت ایمپلنت کند، در همان روزهای ابتدایی شاهد شکست فرایند ایمپلنت و پس‌زدن آن خواهید بود.

عوارض بلندمدت بعد از جراحی ایمپلنت دندان

برخی از عوارض ایمپلنت ممکن است سال‌ها بعد از انجام جراحی بروز کنند که شامل موارد زیر است:

  • اگر پزشکتان ایمپلنت را نزدیک به اعصاب قرار دهد بعد از مدتی عوارضی مثل بی‌حسی و سوزن‌سوزن‌شدن در زبان، لب‌ها، لثه و حتی در صورت را تجربه خواهید کرد؛
  • اگرچه احتمالش کم است؛ اما ممکن است بدنتان ایمپلنت را جسم خارجی قلمداد کرده و سعی به دفع آن کند. علائم این اتفاق افزایش درد در محل جراحی،‌ تورم و تب‌ولرز است؛
  • ممکن حین کاشت ایمپلنت در فک بالا به بافت‌های سینوس آسیب وارد شود؛
  • آسیب به بافت‌های مجاور از عوارض ایمپلنت دندان بعد از جراحی است که باعث شل‌شدن سازه تیتانیومی (فیکسچر) و درنهایت شکست فرایند ایمپلنت خواهد شد.

رعایت بهداشت دهان و دندان و معاینات منظم نقش بسزایی در کاهش ریسک های کاشت ایمپلنت دندان دارد.

علل پس زدن ایمپلنت دندان

عوارض درمان های مکمل ایمپلنت

اگر وضعیت استخوان فکتان برای جراحی ایمپلنت دندان مطلوب ارزیابی نشود می‌توان با انجام جراحی‌های مکمل شرایط استخوانتان را برای کاشت ایمپلنت بهینه کرد. عمده‌ترین درمان‌های مکمل، جراحی لیفت سینوس و جراحی پیوند استخوان است؛ اما قبل از انجام این جراحی‌ها باید نسبت به عوارض درمان های مکمل ایمپلنت آگاهی پیدا کنید تا با دید بازتری به سراغ آن‌ها بروید. ما در این قسمت می‌خواهیم از عوارض این جراحی‎‌ها برایتان بگوییم.

عوارض پیوند استخوان ایمپلنت

جراحی پیوند استخوان، اضافه‌کردن بافت استخوانی جدید به فک برای کاشت ایمپلنت است. تورم لثه، تورم و کبودی پوست، خونریزی، اختلال در جویدن، اختلال در صحبت‌کردن و خونریزی‌های جزئی عارضه‌های معمول این جراحی هستند. در مواردی ممکن است عوارض پیوند استخوان ایمپلنت جدی‌تر باشند. این عوارض شامل موارد زیر هستند:

  • درد، تورم و التهاب در محل جراحی؛
  • واکنش‌های منفی شدید به بی‌هوشی در طول عمل؛
  • خونریزی و عفونت؛
  • آسیب به بافت‌ها و ریشه‌های عصبی موجود در محل جراحی؛
  • پس‌زدن پیوند استخوان توسط بدن.

حتما قبل از تصمیم به جراحی، درباره خطرات و مزایای پیوند استخوان و همچنین سابقه پزشکی خود صحبت کنید تا ببینید آیا این روش برای شما مناسب است یا خیر.

عوارض سینوس لیفت ایمپلنت

عمل لیفت سینوس جراحی است که در فک بالا انجام می‌شود. طی این جراحی، جراحان فک و صورت غشای سینوسی را به بالا لیفت می‌کنند تا فضای کافی برای پیوند استخوان و کاشت ایمپلنت ایجاد شود. سپس استخوان اضافی را به استخوان طبیعی پیوند زده می‌‌زنند.  پاره یا سوراخ‌شدن غشای سینوسی اصلی‌ترین عوارض سینوس لیفت ایمپلنت است. اگر این اتفاق بیفتد چند ماه باید صبر کنید تا غشا ترمیم شود. عفونت عارضه دیگر این جراحی است که باعث ایجاد علائمی مثل تب‎ و ترشح مایعات بدبو از محل جراحی می‌شود. پس‌زدن استخوان پیوندی عارضه دیگری است که اگر اتفاق بیفتد کاشت ایمپلنت با شکست مواجه می‌شود.

ایمپلنت در چه کسانی با شکست مواجه می شود؟

بعد از بررسی عوارض و خطرات ایمپلنت دندان حتما می‌پرسید در چه کسانی ایمپلنت دندان با شکست مواجه می ‌شود و چه عواملی موثر هستند، ما در این قسمت به این سوال پاسخ خواهیم داد:

  • افراد مبتلا به بیماری‌های لثه؛
  • مصرف‌کنندگان دخانیات؛
  • افرادی با ابعاد و تراکم نامناسب استخوان فک؛
  • مبتلایان به بیماری‌های خودایمنی، آرتریت روماتوئید و دیابت؛
  • مصرف‌کنندگان داروهای ضدافسردگی و داروهای مهارکننده ترشح اسید معده؛
  • افرادید که به رعایت بهداشت دهان و دندان توجه کافی ندارند؛
  • افرادی که به دندان‌پزشکانی با مهارت ناکافی مراجعه می‌کنند.
در چه کسانی ایمپلنت دندان با شکست مواجه میشود

علل پس زدن ایمپلنت دندان

اگرچه پس‌زدن ایمپلنت دندان نادر است؛ اما همچنان احتمال آن وجود دارد. موفقیت یا عدم موفقیت ایمپلنت دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد که بسیاری از آن‌ها قابل‌کنترل هستند. شایع‌ترین و قابل‌پیشگیری‌ترین علل پس زدن ایمپلنت دندان عفونت و تحلیل استخوان است. این عفونت در نتیجه عدم رعایت بهداشت دهان و دندان پس از ایمپلنت ایجاد می‌شود. ادغام نشدن سازه تیتانیومی (ایمپلنت) در استخوان فک هم عامل دیگر پس‌زدن ایمپلنت است. این اتفاق بر اثر تراکم پایین استخوان فک یا ترومای دندانی ایجاد می‌شود.

روش‌های پیشگیری از عوارض ایمپلنت

اگرچه برخی از عوارض غیرقابل‌پیشگیری هستند؛ اما همچنان با رعایت نکاتی، می‌توان احتمال بروز عوارض و شکست ایمپلنت را کاهش داد. اصلی‌ترین عامل برای جلوگیری از بروز عوارض و خطرات ایمپلنت دندان، رعایت بهداشت دهان و دندان است؛ زیرا عدم رعایت بهداشت زمینه‌ساز بروز بیماری پری ایمپلنتایتیس است. حتما می‌پرسید پری ایمپلنتایتیس چیست؟

در اثر این بیماری ابتدا بافت‌های اطراف ایمپلنت دچار التهاب‌های شدیدی می‌شوند. اگر زود به داد این بافت‌های ملتهب نرسید، به استخوان فکتان سرایت می‌کند و منجر به شکست ایمپلنت و پس‌زدن آن  می‌شود. عمده‌ترین علت بروز این بیماری تجمع پلاک‌های باکتریایی اطراف ایمپلنت است.

 مراقبت‌هایی که باید برای پیشگیری از عوارض ایمپلنت انجام دهید شامل موارد زیر هستند:

  • برای مراقبت از ایمپلنت استفاده از مسواک، نخ دندان و دهان‌شویه را جدی بگیرید؛
  • هر 6 ماه یک‌بار برای معاینه به دندان‌پزشک مراجعه کنید؛
  • سیگار نکشید؛
  • برای داشتن استخوان‌هایی قوی کلسیم مصرف کنید (مکمل کلسیم یا غذاهای حاوی کلسیم مصرف کنید)؛
  • اگر شب‌ها دندان‌قروچه می‌کنید از محافظ دندان استفاده کنید؛
  • از گاززدن و جویدن خوراکی‌های سخت مثل یخ و آب‌نبات خودداری کنید؛
  • در صورت امکان از ایمپلنت‌های فوری استفاده نکنید.

آیا ایمپلنت باعث سرطان می‌شود؟

از جمله عوارض و خطرات ایمپلنت دندان می‌توان به نگرانی‌هایی درباره ابتلا به سرطان اشاره کرد؛ اما آیا ایمپلنت باعث سرطان می شود؟ در ادامه به این سوال اساسی پاسخ خواهیم داد.

کارسینوم سلول‌های سنگ‌فرشی دهان سرطانی است که افراد دارای ایمپلنت دندان نگران آن هستند. سلول‌های سنگ‌فرشی تشکیل‌دهنده بافت خارجی و میانی پوست هستند. کارسینوم به سرطانی اشاره دارد که از این سلول‌ها شروع می‌شود. اگر این سرطان به‌موقع تشخیص داده نشود ممکن است به سایر نقاط بدن هم سرایت کند. سالانه حدود 60 هزار نفر به این سرطان مبتلا می‌شوند؛ بنابراین خطر ابتلا بسیار کم است.

گاهی پری ایمپلنتایتیس با کارسینوم سلول‌های سنگ‌فرشی اشتباه گرفته می‌شود. همان‌طور که اشاره کردیم پری‌ایمپلنتایتیس با التهاب و تحریک بافت‌ها اطراف ایمپلنت آغاز می‌شود و راه‌های زیادی برای درمان آن وجود دارد. مطالعات زیادی که به ارتباط بین ایمپلنت و سرطان پرداخته‌اند نشان می‌دهد ارتباط معناداری بین این دو وجود ندارد. مجله آمریکایی ایمپلنتولوژی نسبت بروز سرطان به ایمپلنت را 0.00017 عنوان کرده است؛ یعنی خطر ابتلا به سرطان بسیار بسیار پایین است.

کلام آخر

بعد از بررسی عوارض و خطرات ایمپلنت دندان تصمیم با شماست. می‌توانید با دندان‌پزشک مورد اعتمادتان هم مشورت کنید تا بهترین روش درمانی را انتخاب کنید. توصیه می‌کنیم اگر سن‌‌وسال بالایی دارد و تحمل درد و جراحی‌های متعدد برای کاشت ایمپلنت را ندارید از روش‌های کمتر تهاجمی مثل دندان مصنوعی استفاده کنید؛ اما اگر سن‌ پایینی دارید و ظاهر طبیعی و راحتی‌ دندان برایتان اولویت دارد، ایمپلنت دندان می‌تواند یکی از گزینه‌های مناسب باشد.

مراجعه به کلینیک‌های معتبر و مورد اعتماد می‌توان در تصمیم‌گیری برای انتخاب روش درمان کمک شایانی کند. کلینیک دکتر مصطفوی یکی از همین کلینیک‌های معتبر است که با خیال راحت می‌توانید به آن اعتماد کنید. برای تعیین وقت و انجام مشاوره با ما تماس بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

>